У п’ятницю, 24 січня, для 50 викладачів вишу та місцевих лікарів завершився перший в Україні навчальний курс з реабілітології  у паліативній допомозі за участі німецького реабілітолога, лікаря-фізіотерапіста Петера Ніланда.

 
Кооперація і релакс

Цікава теорія і багато прикладів з власної практики,  –  упродовж тижня викладачі університету, інтерни, лікарі та психологи мали захопливе навчання.

Учасникам порадили прийти на заняття з рушниками, килимками, змінною  формою одягу та взуття. Заняття на базі обласної клінічної лікарні, спорткомплекс та навіть зал засідань вченої ради у центральному корпусі вишу перетворились на експериментальну лабораторію, де навчали релаксувати і встановлювати довіру з пацієнтом, омиваючи йому ноги, наприклад; де за допомогою звичайного рушника і теплої води показували, як можна налаштувати пацієнта та його тіло на процес лікування, допомогти позбутися страхів тощо.

Лікар-фізіотерапіст Петер Ніланд сам був у ролі пацієнта, сигналізуючи про потребу в допомозі, а також пропонував учасникам навчання спробувати пережити уявний стан хворого, навчитися розуміти його й чути.    

«Мені ще й досі іноді говорять, щоби я йшов працювати з тими пацієнтами, які «мають шанс», хоча мій досвід з паліативними хворими вже 25 років, – розповідає Пітер Ніланд. – І я точно знаю, що має значення виключно позиція і віра в те, що моя робота приносить користь. Бо  насправді так і є. ».

Лікар акцентував на тому, що фізіотерапевт у своїй практиці  буде використовувати здебільшого дуже прості засоби, а в основі його роботи має бути  насамперед повага до людської гідності.  «Від цього шанси на ефективні результати в роботі як з пацієнтом, так і з його родичами лише зростають», – зазначає Пітер Ніланд.

Про важливість командної взаємодії, тісне партнерство та комунікацію команди фахівців, що задіяні у процесі реабілітації, німецький лікар говорив під час демонстрації чи не кожного прикладу зі своєї практики, яких на  рахунку лікаря без перебільшення  – тисячі.

 
 
Стрімкий старт

Нагадаємо, що цей тижневий навчальний курс був продовженням тривалої співпраці між ІФНМУ, Івано-Франківським обласним клінічним центром паліативної допомоги та університетською Мальтійською клінікою німецького міста Бонна.

Цього разу до співпраці в україно-німецькому проєкті долучилася  також Івано-Франківська обласна клінічна лікарня. Саме на її базі пройшла частина навчань. Як зазначила проректорка ІФНМУ Ганна Ерстенюк, кооперація з лікувальними закладами для університету є пріоритетною, адже саме для практичної охорони здоров’я  виш і готує фахівців. І хоча ця підготовка лише недавно розпочалась, проте, як зазначають в обласній лікарні, вже сьогодні  чи не кожне відділення закладу  потребує фахових спеціалістів з цього напрямку.

Для порівняння. Якщо Німеччина щороку випускає шість тисяч фізіотерапевтів різних напрямків, то Україна лише ступила на шлях підготовки таких спеціалістів. Хоча ІФНМУ цьогоріч прийняв уже третій набір студентів на спеціальність «фізична терапія та ерготерапія», проте на сьогодні йдеться про підготовку лише першопроходьців у цьому напрямку… Втім, як зазначає гість з Німеччини, проаналізувавши рівень надання послуг в Україні та спроможність української медицини в цілому, можна стверджувати, що зміни в плані реабілітації тут можуть мати доволі стрімкий розвиток.  

До  слова, третьокурсники ІФНМУ, майбутні фізичні терапевти та ерготерапевти навчаються за  програмою авторства  Петера Ніланда, яку адаптував  для студентів професор вишу, завідувач кафедри загальної практики ( сімейної медицини)  Василь Міщук.

Про перші враження від навчання пропонуємо послухати у телепрограмі UA «Карпати» за участі студентів курсу професора Василя Міщука та асистента Андрія Процика. Також своїми враженнями від навчання учасники поділилися під час вручення сертифікатів. Детальніше про це згодом.
 
 

Довідково про лектора: Петер Ніланд – реабілітолог, лікар-фізіотерапевт. Крім практичної діяльності, консультує та навчає фахівців з напрямку реабілітології  у багатьох країнах світу. Як волонтер-фізіотерапіст працював у США, Великобританії, Новій Зеландії, Африці та в інших країнах;  є розробником кількох навчальних курсів з реабілітології у паліативній медицині.

 
Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma