В Івано-Франківському національному медичному університеті триває ректорський контроль з мови навчання для студентів першого курсу факультету підготовки іноземних громадян. Метою заходу є моніторинг рівня знань та належної підготовки студентів університету до стандартизованого оцінювання.

Намір проводити таке оцінювання Міністерство освіти і науки України анонсувало на Другому українському форумі міжнародної освіти у березні 2019 року. Тодішня очільниця МОН Лілія Гриневич зазначила: «У 2020 році зовнішнє незалежне оцінювання з мови навчання складатимуть усі іноземні студенти після закінчення першого курсу. Цим питанням опікується Український центр оцінювання якості освіти (УЦОЯО). Після проходження ЗНО іноземний студент отримуватиме сертифікат про складання іспиту, який дає йому право продовжувати навчання на другому курсі».

База тестів, яка використовується під час складання ректорського контролю, укладена науково-педагогічними працівниками кафедри мовознавства з використанням досвіду проведення ЗНО з англійської мови УЦОЯО. Як розповідають на кафедрі, абсолютно новаторськими є завдання з української та російської мови як іноземної, оскільки тестування такого типу ще не проводилися в Україні. Відповідно до затверджених МОН програм стандартизованого оцінювання з мови навчання, завдання ректорського контролю передбачають перевірку різних мовленнєвих навичок студентів – Listening, Reading, Use of language. Навички Writing і Speaking заплановано перевірити на підсумкових заняттях з дисципліни.

Для можливості проведення ректорського контролю у формі комп’ютерного тестування кафедра мовознавства активно співпрацювала з відділом інформаційно-аналітичного забезпечення ІФНМУ. Працівник ВІАЗу Олександр Регуш розробив електронний ресурс для складання тесту, який проводиться на університетській платформі online-навчання courses.ifnmu.edu.ua, що використовує програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом – OpenEDX. Цей курс захищений, і студенти отримують доступ до нього тільки за запрошенням, яке видається у день складання тесту. Під час виконання завдань студенти обмежені в часі (одна година) і одразу після завершення можуть побачити свій результат.

Упродовж першого тижня весняного семестру ректорський контроль проходили студенти 54-59D груп першого курсу. Працівники деканату факультету підготовки іноземних громадян забезпечили явку студентів для проходження тестування. Відповідальні науково-педагогічні працівники кафедри мовознавства створили всі умови для успішного складання тесту та унеможливили будь-яку фальсифікацію результатів.

Успішність складання ректорського контролю студентами першого курсу факультету підготовки іноземних громадян загалом задовільна. Зокрема, знання англійської на рівні В2 засвідчили 30% тестованих, В1 – 37%, у групі ризику опинилися 26% студентів.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
5
6
7
8
9
11
12
15
16
17
Дата : 17.09.2019 р.
18
21
22
23
24
26
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma