Нещодавно у Києві відбувся II Національний конгрес «Актуальні питання перинатальної неврології», учасниками якого були викладачі ІФНМУ, професор кафедри неврології Микола Пітик, професорка кафедри педіатрії Алла Юрцева і завідувач кафедри дитячої хірургії, професор Олександр Фофанов.

У роботі конференції взяли участь провідні науковці, дитячі неврологи, генетики, неонатологи з Ізраїлю, Білорусії, Польші, Азербайджану, інших країн.

Захід відкрив Президент НАМН, академік Віталій Цимбалюк, на відкритті також виступили Президент асоціації дитячих неврологів України, керівниця відділення психоневрології для дітей з перинатальною патологією та орфанними захворюваннями ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової» (ІПАГ), доктор медичних наук Людмила Кирилова та директор ДУ «ІПАГ», академік НАМН України Юрій Антипкін.

За словами фахівців, пре- і перинатальні ураження нервової системи у дітей є однією з найбільш актуальних медико-соціальних проблем сучасної неврології та педіатрії. Крім того, йдеться про високу смертність дітей раннього віку з пре- і перинатальним ураженням ЦНС і і дитячу інвалідность.

«Перинатальна неврологія — порівняно молода мультидисциплінарна наука, яка не обмежується лише перинатальним періодом, оскільки значна частка патології нервової системи дитячого (і дорослого віку також) починається саме в цьому періоді життя, — зазначає професорка Алла Юрцева. — А найбільш вагомими причинами пре- і перинатальної патології нервової системи у дітей є гіпоксично-ішемічні ураження та вроджені вади розвитку ЦНС».

У своїх доповідях як вітчизняні, так і зарубіжні вчені наголошували, що на сьогодні в усьому світі є невирішеними питання раннього відновного лікування новонароджених і дітей перших років життя з пре- і перинатальною патологією ЦНС.

«В Україні дотепер ще не сформувалася єдина методологічна система раннього відновного лікування, — розповідає Алла Юрцева. — Пошук оптимальної стратегії нейропротекції у новонароджених і дітей з перинатальними ураженнями ЦНС ведеться в усьому світі, а особливу стурбованість викликає підвищення частоти перинатальної патології ЦНС у дітей, народжених з екстремально низькою масою тіла».

Тематика конгресу була дуже насиченою, з доповідями виступили вчені-генетики, неонатологи, неврологи, педіатри. Зокрема, з великим інтересом слухали Миколу Пітика, який доповідав на тему «Основні патогенетичні категорії цефалгій у дітей, особливості діагностики та лікування». Серед стендових була представлена доповідь Олександра Фофанова на тему «Роль молекулярно-генетичних досліджень у діагностиці і профілактиці розвитку вроджених захворювань травного тракту у новонароджених дітей».

Розроблену і впроваджену у багатьох країнах світу мультимодальну реабілітаційну концепцію при патології ЦНС у дітей представив у своїй Герой України, директор Міжнародної реабілітаційної клініки, заслужений діяч науки та техніки України, член кореспондент НАМН України, професор Володимир Козявкін.

У резолюцію конгресу увійшли питання розробки діагностичних критеріїв прогнозу розвитку дітей, народжених з екстремально низькою масою тіла; розробка алгоритмів і протоколів відновного лікування та реабілітації дітей з перших місяців життя; впровадження новітніх методів діагностики та лікування окремих орфанних захворювань, пренатальна діагностика вроджених вад ЦНС тощо.

Як зазначає Алла Юрцева, актуальність і перспективність цих задач, скерованих не лише на зниження смертності та інвалідності дітей, але й на покращення здоров’я нації, дає для молодих науковців не лише інформацію для роздумів, але й скерування до дії.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma