Івано-Франківський обласний клінічний центр паліативної допомоги спільно з Івано-Франківським національним медичним університетом та Академією паліативної допомоги при Йоганнес-хоспісі (Мюнстер, Німеччина) вперше в Україні проводять мультидисциплінарний курс з паліативної допомоги. Навчання розпочалось на базі ІФНМУ у понеділок, 25 листопада.

Курс готувався протягом двох років. Він став можливим в рамках тристороннього проекту «Розширення можливостей в паліативній та госпісній допомозі» за рекомендацією Колабораційного центру ВООЗ з навчання та досліджень. До Івано-Франківська приїхали фахівці доктор Піррет Пааль з Австрії, доктор Андреас Штелі з Німеччини і доктор Йоганнес Бюкі з Швейцарії.

Як зазначає доктор Піррет Пааль, яка представляє ВООЗ, попри те, що група європейських фахівців надають допомогу і навчають медиків у країнах, де паліативна допомога недостатньо розвинена, вони самі можуть чомусь навчитися від своїх колег.

Як зазначили під час відкриття навчання представники обласної влади, наразі рівень організації паліативної допомоги на Прикарпатті є одним з найкращих в Україні. На сьогодні в області є стаціонарне відділення паліативної допомоги, яке розраховане на 34 ліжка, дитяче хоспісне відділення, що в Надвірні – 15 ліжок. Виїзна консультативна бригада обслуговує в місяць 150- 160 хворих, а за рік – близько 800 потребуючих. Водночас цього ще далеко недостатньо для повноцінної допомоги таким пацієнтам.

«Потреба в паліативній допомозі величезна, вона росте у всьому світі, і треба бути готовими до цих викликів, — каже директор Івано-Франківського обласного клінічного центру паліативної допомоги Ірина Слугоцька. — Це навчання дозволить нам підготувати якісних надавачів такої допомоги. Ми дуже дякуємо групі викладачів, які до нас приїхали».

«До нас приїхали спеціалісти з-за кордону, і вони показуватимуть підходи, які застосовуються саме там, в Німеччині. Тож таке навчання – це цікаве поєднання різного бачення та ментальності. Але в той же час підходи у лікуваннімають бути до певної міри однакові, коли людина потребує паліативної допомоги, – говорить завідувач виїзним консультативним відділенням Людмила-Оксана Андріїшин. – На сьогодні в системі хоспісу Франківщини лікар і медична сестра працюють у співвідношенні 1:3. За час своєї зміни вони опікуються шістьма хворими. Така кількість медичного персоналу для надання паліативної допомоги є недостатньою не тільки в Україні, але і цілому світі».

«Ми ставили за мету провести навчання викладачів, які займаються дисциплінами паліативна та хоспісна медицина, реабілітація, — говорить перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк. — Дуже важливо пройти такий курс з нашими закордонними партнерами, які можуть розказати, як працює в них ця система».

Навчальний курс триватиме п’ять днів. Після його закінчення учасники отримають міжнародний сертифікат.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma