17 листопада у всьому світі відзначають День передчасно народжених дітей. В цей день в різних містах України проводили акцію з 20 тисячами паперовими пташками, які символізують немовлят, які з’явилися на світ раніше запланованого терміну. У зв'язку з цим у пятницю, 15 листопада, в ІФНМУ пройшла прес-конференція за участі лікарів міста та області, університетських викладачів з метою привернути увагу громадськості до потреб відділень, що займаються виходжуванням передчасно народжених.

А перед цим студенти та викладачі ІФНМУ, вирішили долучитися до цієї акції й вийшли під стіни центрального корпусу університет, тримаючи в руках паперових пернатих. Вони пригортали їх до себе, символізуючи цим тю любов та турботу, яку потрібно дарувати «раннім пташкам».

Учасниця акції лікар-інтерн Юля Дмитрук розповідає, головна ідея акції, донести до людей, що ніхто не застрахований від такої ситуації. «Закликаємо людей розуміти те, що від передчасно народженої дитинки не застрахований ніхто, - пояснює Юлія. - Ми не знаємо скільки и будемо носити дитинку під серцем: 40 тижнів, 36 чи менше. І передчасно народжена дитина - це не вирок. Це випробування любові. І от якраз для цього ми створюємо такі акції, проводимо і пояснюємо людям, що їх потрібно любити, плекати і носити дуже близько біля серця. І тоді це закінчується великим успіхом».

Адже чимало людей, які стали відомими у різних сферах, теж не завжди проводили у материнському лоні всі 9 місяців. Як от майбутній лікар Христина Панайда. Вона народилася із вагою всього 1 кілограм і 700 грам, однак зараз вона успішна студентка 3-курсу медичного університету. Вона пригадує, з малку до неї було прикуто багато уваги та опіки. Але це не завадило їй стати самостійною та обрати свій фах.

«Коли мама казала, що я лежала в інкубаторі, вона дивилась на мене і їй було дуже сумно, - розповідає Христина. - Ніхто не знав що буде далі, але це не є зараз якимось вироком. Не треба боятися лікарів, адже вони хочуть допомогти. Батьки повинні старатися довіритися їм і якомога більше ділитися теплом з такими дітьми, якою була і я. Бо саме завдяки тому я зараз стою тут», - наголошує студентка.

Медики наголошують, практично кожна 10 дитина народжується раніше запланованого терміну. Не залежно від рівня медичного забезпечення та піклування про вагітних. Тільки в області в рік близько півтисячі «ранніх пташок» з’являться на світ. Й основна проблема, це зберегти їхні крихітні життя та виходити їх.

«У нас народжується 100-150 від кілограма до півтора. А разом, дітей до 2,5 кілограмів, народжується біля 500 в рік. Тобто проблема є. Тому що кожна з них потребує тих умов, тепла, обладнання, та знань лікарів. Все для того, щоб потім ці дітки були повноцінними громадянами нашої держави і комфортно відчували себе у суспільстві», - стверджує Володимир Дзьомбак, головний спеціаліст з акушерства та гінекології Департаменту охорони здоров'я ОДА.

І якщо наші неонатологи не поступаються у кваліфікації та обізнаності своїм закордонним колегам. То у технічному забезпеченні ми помітно програємо. Чимало апаратів першої необхідності катастрофічно бракує в лікарнях міста та області. Дуже часто, один прилад використовують для порятунку одразу декількох немовлят. Зокрема в обласному перинатальному центрі.

Медики склали список найнеобхіднішого обладнання, яке допоможе виходжувати діток з надмалою вагою:

  1. Апарат для неінвазивної високочастотної респіраторної підтримки новонароджених («Medin CNO») – 496000 грн. – 2000 y.o.
  2. Інкубатор закритого типу для інтенсивної терапії глибоко- передчаснонароджених дітей (RABEE INCU I – Atom medical) – 27500 y.o.
  3. Газово-електролітний аналізатор – 14500 y.o
  4. Експертна портативна ультразвукова система LOGIQ (Protech Solutions) – 1300000 грн. – 52 000  у.о.

Професор кафедри педіатрії ІФНМУ Зоряна Кочерга пояснює, кожний з цих приладів зараз дуже необхідні відділенню інтенсивної терапії Обласного перинатального центру. «Апарат неінвазивної распіраторної підтримки потрібний аби якомога менше здійснювати жорсткі, оперативні втручання, - зазначає Зоряна Кочерга. - Тому що на сьогоднішній день світові тенденції говорять про те що до цих дітей потрібно підходити особливо бережно, особливо лагідно. Газово-електролітний аналізатор потрібний для того, щоб ми знали як ми проводимо штучну вентиляцію легень, і чи правильно ми її робимо. А також потрібні звичайно додаткові інкубатори та к’ювези».

Прилади далеко не з дешевих, і власними силами їх придбати буде неможливо. Тому медики покладаються на допомогу меценатів, спонсорів та просто небайдужих людей. Для збору коштів відкрито благодійний рахунок, куди можна перераховувати кошти. Реквізити:

Код ЄДРПОУ: 24687786

Р/р: UA 373808380000026002700610217

Банк: АТ «ПРАВЕКС БАНК»

МФО: 300001

Електронна адреса: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

А в наступній публікації ми розповімо про свято для родин передчасно народжених діток, яке спеціально організували минулої неділі, 17 листопада, на Промприладі.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma