У середу, 13 листопада, в концертній залі обласної філармонії імені Іри Маланюк відбувся ювілейний концерт до 55-річчя народної аматорської чоловічої хорової капели «Сурма» імені Богдана Волосянка Івано-Франківського національного медичного університету.

Святковий день для хору почався в дуже символічному місці. На стіні будинку по вулиці Галицькій, 5 урочисто відкрили анотаціну дошку багаторічному керівнику цього колективу, видатному митцю, диригенту, композитору, громадському діячу, доценту ІФНМУ, заслуженому працівнику культури України Богданові Волосянку.

Дошку відкрили в рамках міської програми «Івано-Франківськ – місто героїв», зазначив міський голова Руслан Марцінків. «Сурму» не можна уявити без пана Богдана. Це була людина великим серцем та щирою душею, патріот», — зазначив він.

«Богдан Волосянко був людиною від Бога. На жаль, незадовго після того, як ми відродили діяльність хору в університеті, колектив дав кілька концертів, Богдан Михайлович відійшов у вічність, — розповідає ректор ІФНМУ професор Микола Рожко. — Але я впевнений, що він би зрадів тому, що хор працює і розвивається».

Богдан Волосянко народився в сім’ї військового лікаря. Нині ця родина є поважною династією медиків-науковців. В ІФНМУ працюють його син професор, завідувач кафедри педіатрії Андрій Волосянко та внучка професор Ірина Лембрик.

Концерт «Сурми» у філармонії зібрав аншлаг. Деякі шанувальники музики слухали хор стоячи в партері і на балконі. Під час концерту зі сцени лунало багато вітань і добрих слів на адресу хору та його нинішнього керівника заслуженого діяча мистецтв України Володимира Савчука. Бурхливі овації зірвав виступ вихованця «Сурми», а нині соліста Львівської національної опери Василя Садовського, який виконав партію Андрія з опери «Запорожець за Дунаєм». Вітали колектив автори пісень і музики.

«Ось уже 55 років ми збираємося по вівторках і четвергах на репетиції нашого хору, — розповідає старожил колективу доцент Василь Ткач. — Через хор пройшли десятки професорів, доцентів, лікарів. хтось став справжньою зіркою музичного світу. Дуже дякуємо за підтримку нашому ректору, міському голові, але лише хочеться, щоб хор ще більше виступав, адже українська мова і пісня — це дійсно те, що нас усіх об’єднує». До слова, під час концерту ректор університету запевнив, що поки він на посаді, хор і далі житиме, а міський голова проанонсував, що міська влада сприятиме виступам колективу на концертах, виїздам на фестивалі та конкурси.

Многая літа, «Сурма»!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
5
6
7
9
11
12
13
14
15
16
17
20
21
22
23
24
25
26
27
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma