Івано-Франківський національний медичний університет долучається до виставки «Повернення сакральних реліквій», яка відкриється до Дня студента 15 листопада о 12:00 у Краєзнавчому музеї Івано-Франківська. Під час події відбудеться презентація відреставрованої скульптури святого Алоїзія Гонзаги – ченця єзуїтського ордену, який вважається покровителем молоді та студентства. Запрошуються студенти та громадськість!

Тривалий час скульптура зберігалася у фондах Краєзнавчого музею, аж доки стала частиною реставраційного проекту Валерія Твердохліба «Врятуймо скарби разом!». Реставрація скульптури проведена реставратором ІІ кваліфікаційної категорії Соломією Сташків-Олійник за підтримки Івана Гаврона та Івано-Франківського національного медичного університету.

Святий Алоїзій Гонзага, єзуїт, народився 1568 року поблизу італійського міста Мантуї в одній із знатних італійських родин. Батько готував його до військової кар’єри, проте Алоїзія цікавило навчання. Крім грецької й латини, він вільно володів іспанською, французькою та німецькою мовами. У 1585 році Алоїзій вступив до Товариства Ісуса (єзуїтів). Коли у 1591 році в Римі вибухнула епідемія холери, він, діставши дозвіл настоятелів, цілковито присвятив себе служінню хворим. Заразившись, Алоїзій помер 21 червня 1591 року. Про нього казали, що помер він як жертва любові до ближніх. Канонізація святого Алоїзія відбулася 1726 року, а 1729 року Папа Бенедикт ХІІІ проголосив святого Алоїзія Гонзагу покровителем молоді, зокрема, студентів.

Скульптура святого Алоїзія Гонзаги ХVIII-XIX ст. є унікальною і самобутньою пам'яткою сакрального мистецтва в Івано-Франківську. В епоху служіння ордену єзуїтів у Станиславові мешканці з особливою шаною ставилися до цього святого. Місто мало єзуїтський колегіум, тому постать святого Алоїзія Гонзаги, який вважається покровителем студентства, мала особливе значення.

Коли скульптура була передана до реставраційної майстерні, велику цікавість у реставраторів викликала історія побутування пам'ятки та найголовніше — якого саме святого зображено? Лише нещодавно стало відомо, кого ж втілено у дереві. Реставратори з’ясували це за певними ознаками, адже відомостей про авторство і точний час створення скульптурного зображення не збереглось. Підказкою для розкриття історії цієї скульптури став герб Ордену єзуїтів, зображений на одязі святого.

Поряд зі скульптурою святого Алоїзія Гонзаги на виставці експонується скульптура засновника католицького ордену Єзуїтів — святого Ігнатія Лойоли, яка ще потребує реставрації. Доля цієї пари святих є дуже цікавою, адже їх скульптурні зображення є винятковими. Тільки їх вшанування ченцями ордену могло стати поштовхом до виготовлення таких високомистецьких скульптурних зображень.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
9
10
12
17
18
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma