З 11 по 13 жовтня у Харкові проходила міжнародна конференція, організована Національною християнською медичною асоціацією, з метою навчити майбутніх лікарів не забувати, що їхні пацієнти перш за все люди і окрім лікування, вони потребують емоційної та духовної підтримки. Серед учасників була і Рут Алозіе, студентка 6 курсу ІФНМУ.

 

Дівчина каже, завдяки конференції їй вдалось зрозуміти, що в успішному лікуванні пацієнта головним є не тільки вірно та вчасно поставити діагноз, а ще необхідно  правильно піклуватись про хворого.  «З конференції я зрозуміла, що я, перш за все, маю зрозуміти свого пацієнта і піклуватися про нього у правильний спосіб, поєднуючи з моєю християнською вірою», - пояснює Рут Алозіе.

Один з найважчих аспектів у роботі медика – це повідомити своєму пацієнту погані новини. Особливо, коли це стосується тих випадків, коли шансів на видужання у людини практично немає.

«Ми не повинні приховувати погані новини від наших пацієнтів, - розповідає студентка. – Наше завдання спокійно пояснити їм всі аспекти, відповісти на всі їхні запитання, та надати їм всю можливу підтримку. Важливо розвивати свої емфатичні здібності».

Окрім цього конференція стала прекрасною нагодою поспілкуватися зі студентами-медиками з різних куточків України. А що головніше, мати змогу набратися досвіду від практикуючих лікарів з різних країни: США, Великобританія, Австрія, Данія. «Навіть з моєї рідної країни Нігерії приїхали лікарі, - пригадує Рут. – Це дуже важливо для молодих студентів, адже так ми отримуємо мотивацію та необхідні знання, які не завжди можна отримати у стінах університетів».

Тим не менш дівчина наголошує, такі конференції має відвідати кожний майбутній лікар. Адже в університеті тобі можуть тільки пояснити як знайти і вилікувати хворобу. Однак, дуже часто одужання залежить від емоційного і духовного стану людини. Якщо правильно її не спрямувати і не мотивувати, то весь ефект від лікування може зійти нанівець. Тому медик повинен вміти зцілювати не тільки тіло, а й душу пацієнта.

Загалом участь у конференції прийняло близько 20 студентів-медиків з Івано-Франківська. Як розповідає Рут Алозіе, попри лекційні секції та майстер-класи, у них була ще можливість прогулятися містом. Однак через брак час та 13-годинну дорогу, відвідати пам’ятки архітерктури Харкова їм так і не вдалось.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma