Днями на базі Івано-Франківського національного медичного університету вже вшосте міжнародна науково-практична конференція, присвячена пам’яті ректора університету, академіка Георгія Бабенка. В рамках науковго форуму відбулася школа біоелементології.

Школа присвячена обговоренню і навчанню методик з визначення мікро- і макроелементів з використанням різних приладів. «Важливим аспектом є трактування результатів, уніфікація параметрів, розмірностей, — розповідає організаторка конференції, перша проректорка ІФНМУ професорка Ганна Ерстенюк. — Дуже важливо прийти до спільного знаменника, як подавати результати досліджень, важливо для молодих вчених, які тільки починають дослідження у цій сфері».

Засідання школи проводили науковці з Одеси та Києва. Як зауважують доповідачі, інтерес до проблеми мікроелементів зростає, і це тішить. «Питання, які ми сьогодні підіймаємо, є дуже актуальними, — говорить Олена Пихтєєва, старший науковий співробітник Українського НДІ медицини транспорту (Одеса), яка презентувала доповідь «Система біологічного транспорту есенціальних і токсичних металів (нові дані і гіпотези)». — Але дуже важливою є тісна співпраця з практичною медициною. Було б цікаво отримувати завдання від медиків, це би дозволило зробити дослідження ще кориснішими для медицини».

Доктор медичних наук Сергій Луговський з Інституту медицини праці НАМНУ (Київ) торкнувся теми статистичної обробки та аналізу даних дослідження. «В Україні проводяться чимало цікавих та іноваційних досліджень, та проблема в тому, що наші науковці не вміють їх правильно і якісно презентувати, тому їх дуже мало публікують провідні наукові часописи світу, — каже Луговський. — Тому крім власне наукової роботи дуже важливо володіти і застосовувати сучасне програмне забезпечення для правильного представлення даних статистичного аналізу результатів медико-біологічних досліджень».

У відділі інформаційно-аналітичного забезпечення ІФНМУ відбувся семінар-тренінг з оволодінням практичних навичок «Побудова контрольних карт Шухарта для якісних досліджень ІФА». «Під час оволодіння практичними навичками на комп’ютерах ми мали змогу побудувати контрольні карти за значеннями внутрішньо-лабораторного контролю та за частотою виявлення маркеру, — ділиться враженнями учасники семінару, доцент кафедри медичної біології і медичної генетики Леся Передерко та асистент Віра Веляник. — Семінар-тренінг дав можливість простежити за графіком змін параметрів в часі та за забезпеченням статистичного контролю стабільності процесу з метою виявлення точок виходу процесу з стабільного стану для подальшого встановлення причин відхилення та їх усунення».

По закінченні роботи школи біоелементології в ІФНМУ відбулося засідання Асоціації мікроелементологів України. Про перший день Бабенківських читань, який відбувся на базі навчально-рекреаційного комплексу ІФНМУ «Арніка» в Яремче, можна прочитати за цим посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
9
10
12
17
18
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma