Нещодавно в читальному залі бібліотеки Івано-Франківського національного медичного університету відбулась зустріч студентів медичного коледжу із ветераном університету, письменником, науковцем і краєзнавцем Миколою Кардащуком. Подія була присвячена Дню захисника України.

Микола Кардащук – автор 32 наукових праць, 22 раціоналізаторських пропозицій, отримав 7 патентів України, винахідник високоефективних медичних препаратів «Дісанол-1» і «Дісанолова мазь» з анальгезуючими, протизапальними, антимікробними і стимулюючими регенеруючими властивостями.

Наукова і винахідницька діяльність Миколи Кардащука гармонійно доповнюється художнім словом, хистом драматурга. Він є автором книг «Карпатська симфонія», «Хто ми, хто наші пращури?», «Від Скіфії до АТО», «Ми живі», «Цвіт папороті», «Зачарована сопілочка».

Ще в студентські роки бібліотека і книга відігравали важливу роль у житті науковця. Тож для Миколи Кардащука стало символічним, що зустріч зі студентами пройшла саме в стінах бібліотеки.

Ветеран ІФНМУ поділився зі студентами спогадами про своє студентське життя. Він наголосив, що головним завданням молодого покоління є навчання та духовний розвиток, а ворожа ідеологія, лінь, алкоголізм, наркоманія, проституція, СНІД нищать людську і національну гідність української молоді.

Трагічну долю українського народу, його героїчну боротьбу за волю і Велику Соборну Україну науковець показав у книжці «Хто ми? Хто наші пращури?». На основі аналізу історичних джерел у книзі «Від Скіфії до АТО» автор показав процеси становлення медицини і медичної науки на українській землі в різних історичних часах. Він підкреслює, що Україна багата земля з героїчним українським народом та славною історією, а молодь має знати своє коріння, історію України, бути її гідними дітьми.

Режисер-постановник Наталія Козачок зі студентами нашого університету підготували приємну несподіванку – уривок з вистави «Мати» Миколи Кардащука. Автор був приємно вражений і подякував студентам-акторам: Сергію Костелею, Владу Пішаку, Діані Скварок, Сергію Пишковичу, Юлії Тонюк.

Завідувач відділу обслуговування бібліотеки Світлана Ромашко підкреслила, що Миколі Кардащуку завжди є що розповісти і чим поділитись, а молоді є що послухати і чого навчитись. Від імені присутніх вона подякувала гостю і побажала міцного здоров’я та наснаги для здійснення всіх його задумів.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
6
7
8
9
11
14
15
18
21
22
25
27
28
29
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma