29 жовтня, у Всесвітній день привернення уваги до хворих на інсульт, в Івано-Франківську відбулась акція з інформування населення про ризики та наслідки недуги. І, як виявилось, не дарма.

Інтерни ІФНМУ спільно з викладачами відвідали основні лікувальні заклади міста. Зокрема, обласну лікарню, поліклініку № 2, що на вулиці Довгій, центральну міську клінічну лікарню, а також поблизу центрального корпус університету. «Вони роздавали перехожим  буклети з інформацією про інсульт, фактори ризику тощо. Головний месидж:  в разі інсульту треба діяти дуже швидко, щоби зберегти якнайбільшу кількість нейронів мозку», –  розповідає Вікторія Гриб, завідувачка кафедри неврології та нейрохіхрургії ІФНМУ.

Також організатори акції проводили серед містян анкетування. Як виявилось, рівень обізнаності населення у питаннях інсульту дуже низький. В анкеті було декілька питань із наведеними варіантами відповіді. Зокрема, «що таке інсульт?». Прикро, але частина опитаних відповідали, що йдеться про проблему з легенями. Серед факторів ризику, які провокують інсульт, люди проігнорували куріння, рівень холестерину у  крові та знижену фізичну активність.

«Ми доволі часто інформуємо населення міста через пресу та інші джерела про інсульт.  Втім, виявляється, ця тема поза увагою широкого загалу, що підтверджують, зокрема, результати нашого анкетування»,  – констатує  Вікторія Гриб.

Фахівець зазначає, основа профілактики – здоровий спосіб життя та правильна культура харчування. На це варто звернути увагу як дорослим, так і підростаючому поколінню. Лікар радить змалку привчати дітей до правильного харчування. Також не забувати про фізичні вправи, щоби  кров активніше циркулювала у тілі. Це прості правила можуть мінімізувати ризик розвитку інсульту та інші серцево-судинні захворювання у майбутньому.

Однак, схильність до інсульту може мати вроджений характер. «Таке захворювання як гіперхолестеринемія, передбачає високий рівень холестерину в крові і передається через генетично, – пояснює професорка Гриб. – І цей недуг є однією з причин утворення бляшок. Сім’ї, в яких є інсульти чи інфаркти обов’язково мають бути обстежені на предмет рівня холестерину»

Якщо цього не зробити, в організмі можуть розвинутись атеросклеротичні бляшки, які будуть наростати і перекривати кровотік. Однак, якщо стежити за рівнем холестерину та контролювати його медикаментозно, цю загрозу можна нівелювати.

У випадку, якщо у людини таки трапився інсульт, важлива практично кожна хвилина. Адже у лікарів є тільки чотири години на введення в організм тромболітиків. «Інколи ці ліки маємо від держави або ж хворим доводиться купувати їх в аптеці, – пояснює фахівець. – Проте вводимо їх лише один раз і таким чином рятуємо ту ділянку мозку, яка мала б постраждати, якби ми цього не зробили…».

Вікторія Гриб наголошує, що найкращим засобом від інсульту є профілактика, і що  завжди легше не допустити розвиток захворювання, ніж боротися з його наслідками.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
8
9
10
11
13
15
16
17
22
23
24
25

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma