У четвер, 26 вересня, у лекційній аудиторії кафедри дерматології та венерології Івано-Франківського національного медичного університету відбулося засідання Івано-Франківського обласного осередку Української асоціації дерматологів, венерологів і косметологів. Подія була присвячена 100-річчю від дня народження професора Леоніда Гольдштейна.

Знаний український дерматолог, доктор медичних наук, професор Леонід Михайлович Гольдштейн зробив вагомий внесок у розвиток дерматологічної науки, організацію лікувальної та профілактичної роботи у дерматовенерологічній сфері в Україні.

Народившись 7 серпня 1919 року у Харкові, сформувавшись в атмосфері донецької дерматовенерологічної школи під керівництвом визнаного в Україні та світі дерматовенеролога і лепролога, професора Миколи Торсуєва, професор Гольдштейн близько 15 років очолював кафедру шкірних і венеричних хвороб Івано-Франківського державного медичного інституту.

Разом з працівниками медичного університету на чолі з завідувачем кафедри доцентом Олександром Александруком і лікарями-інтернами учасниками засідання були лікарі-дерматовенерологи міста та області, в тому числі Василь Бахталовський, Дарія Шакірова, Віктор Фіщук з Івано-Франківська, Любов Котурбаш з Долини, Людмила Ставрова з Калуша та інші.

«Професор Леонід Михайлович Гольдштейн — це приклад талановитої, працьовитої і творчої людини, яка залишила після себе величезний спадок, — говорить завідувач кафедри дерматології та венерології ІФНМУ, головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Александрук. — Це дуже важливо. В любій професії чи спеціальності для того, щоб досягти якихось результатів, треба мати перед очима приклад, орієнтир. І дуже хочеться, щоб така людина, як професор Гольдштейн, який раніше очолював нашу кафедру, для молодих дерматологів був одним з життєвих маяків, який дозволив би їм досягти принаймні подібних результатів за своє життя».

«В нашому університеті ми маємо традицію шанувати наших вчених, лікарів, корифеїв науки, педагогіки, — каже доцент кафедри дерматології та венерології, учень професора Гольдштейна Василь Ткач. — Професор Гольдштейн — це лікар від Бога, чудовий педагог і організатор охорони здоров’я. Він зробив великий внесок в нашу службу. Ми його шануємо, продовжуємо його ідеї, популяризуємо його методи лікування і маємо від того велику користь».

Наприкінці засідання присутні переглянули короткий документальний фільм про професора Гольдштейна, який створив його друг, завідувач кафедри світової літератури і порівняльного літературознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Ігор Козлик.

Учні і спадкоємці професора Гольдштейна бережуть пам’ять про нього. Ще в 2011 році було видано багатий документальними свідченнями біобібліографічний покажчик професора. У праці описаний його науковий і літературно-художній спадок, а також були представлені спогади про нього його колег і вихованців. А з нагоди 100-річчя від дня Леоніда Гольдштейна побачила світ брошура, в якій висвітлено його життєвий і творчий шлях.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
18
19
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma