У четвер, 27 червня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбулась лекція практикуючої медичної сестри з німецького хоспісу міста Мюнстер (Західна Вестфалія) Хайке Боннінгсгаузен про особливості догляду за паліативними пацієнтами.

Разом із німецькою медсестрою до ІФНМУ завітала головний лікар Івано-Франківської обласного центру паліативної допомоги («Хоспіс») Ірина Слугоцька. Гості відвідали нещодавно відкритий університетський музей, анатомічний музей, університетську бібліотеку.

Поспілкуватися з гостею прийшли працівники закладів паліативної допомоги Прикарпаття та викладачі ІФНМУ. Розмова була присвячена догляду за ротовою порожниною та слизовими оболонками паліативних пацієнтів та людей літнього віку. За словами Ірини Слугоцької, в Німеччині є окремі стандарти паліативної допомоги, в той час, як в Україні — лише загальний протокол роботи медсестри, тому надзвичайно потрібно переймати досвід у західних колег.

«Догляд за ротовою порожниною є дуже важливим для паліативних пацієнтів, — розповідає Хайке Боннінгсгаузен. — Багато хто з них має проблеми з диханням, вже не може самостійно приймати їжу, тож важливо, щоб ротова порожнина була в доброму стані. Так можна подолати проблеми з сухістю ротової порожнини, стоматитами тощо. Водночас догляд має бути дуже акуратним і коректним стосовно пацієнта. Персонал має дізнатися в людини, що їй подобається, а що не варто робити. В Німеччині враховують побажання пацієнта про те, як часто мають бути ці процедури, і як саме їх будуть проводити. Усе це робиться для того, щоб не додати людині зайвого дискомфорту».

Як каже медсестра з Мюнстера, головна мета німецьких стандартів паліативної допомоги — це покращення якості життя пацієнтів в їхні останні тижні. Дуже важливим є, щоб персонал хоспісу виконував свою роботу згідно однакових норм, а не кожен по-іншому, в той же час до кожного пацієнта має бути індивідуальний підхід.

Нагадаємо, це вже не перший візит Хайке Боннінгсгаузен до ІФНМУ. Навесні минулого року вона мала лекцію для студентів про сестринський аспект організації надання та практики паліативної та хоспісної допомоги в Німеччині. А у травні цього року делегація ІФНМУ відвідала з робочим візитом німецьке місто Мюнстер, де побувала у Йоганнес-Госпіс-Мюнстер.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma