На чотирьох факультетах університету вже урочисто вручили дипломи випускникам, а їхні молодші колеги, студенти медичного коледжу ІФНМУ все ще здають екзамени. Так, днями почалася державна атестація зі спеціальності «Сестринська справа».

Цього року вже вдруге головою державної екзаменаційної комісії є заступник головного лікаря з медсестринства Центральної міської клінічної лікарні Галина Варивода.

Як розповідає завідувач сестринського відділення медичного коледжу Галина Гвоздецька, іспити відбуваються у два етапи. Спершу 11 червня студенти складали ліцензійний інтегрований іспит «Крок М. Сестринська справа». Всі студенти успішно пройшли це випробування.

Другий етап атестації — це практично-орієнтований державний іспит. Він відбувається на базі кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства.

Спершу відбувається іспит біля ліжка хворого, де кожен студент працює з пацієнтом і заповнює лист сестринської опіки, визначає потенційні проблеми пацієнта, встановлює медсестринський діагноз. Далі студенти діляться на три бригади і працюють згідно зі спеціальним маршрутним листом.

«Студенти виконують розв’язування ситуаційних задач з невідкладних станів. Це невідкладні стани у внутрішній медицині, педіатрії, хірургії. Також студенти розв’язують задачі з охорони парці та охорони праці в галузі, — розповідає Галина Гвоздецька. — Другим пунктом у маршрутному листі є демонстрація практичних навичок із дисципліни «Медсестринство в педіатрії». Третім етапом є демонстрація практичних навичок з дисциплін «Медсестринство в терапії» та «Медсестринство в хірургії».

Кожний студент отримує по кожній з дисциплін оцінку від двох до п’яти балів, з яких виводиться середній бал за весь державний іспит. Бажаємо успіху всім випускникам!

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma