Днями у залі бібліотеки ІФНМУ відбулася зустріч спогадів колег та учнів одного зі засновників Прикарпатської терапевтичної школи Мирослава Бережницького. Вшанувати пам'ять відомого кардіологасвого часу прийшли викладачі вишу, місцеві лікарі, колеги та учні. 

 

2 червня виповнилось 90 років від дня народження Мирослава Бережницького, ім’я якого носить кафедра внутрішньої медицини стоматологічного факультету післядипломної освіти ІФНМУ. У своєму вступному слові одна з організаторів зустрічі, завідувач кафедри професор ІФНМУ Наталія Вірстюк здійснила детальний екскурс сторінками життєвого та професійного шляху професора Бережницького.

Учні та колеги згадували лікаря як яскравого представника Прикарпатської терапевтичної школи.  «Оригінальний і непересічний чоловік, громадський діяч, професор-практик, провідний кардіолог свого часу, - розповідали про відомого вченого та лікаря присутні.

«Лідер - клініцист з неабиякою інтуїцією, - таким пригадував лікаря Бережницького доцент ІФНМУ Дмитро Александрук. - Він не боявся конкурентів і чим міг допомагав багатьом…».

«Він був єдиним, хто вів картотеку негативних випадків зі своєї практики. Цього не робив ніхто. Тому, можливо, вартує від друкувати той матеріал для архіву як спогад про його працьовитість»,- запропонував професор Нестор Середюк і додав, що Мирослав Бережницький вирізнявся з-поміж інших простою і делікатністю.

Трохи людського до портрету Бережницького додав також його  колега, професор Ярослав Орнат: «Зловживав кавою, міг випити шістнадцять чашок за день. Також був дещо різкий у побуті… Втім, він мав рідкісний дар діагностики».

«У 66 році кардіолог Бережницький відкрив інфарктний відділ при міській лікарні, що свідчило також про його сміливість, - зазначив доцент ІФНМУ Петро Гостюк. - До речі, за рік роботи цього відділу була зафіксована лише одна смерть».

Ще один його учень, сьогодні  доцент Національного медуніверситету імені Богомольця Михайло Дземан поділився спогадами через скайп-зв'язок: «Він був для мене не тільки вчителем, але й майстром. Пам’ять нашої медичної спільноти про своїхвчителів - це частина нашої культури. Цю спадкоємність маємо передавати», - зазначив Дземан.

До слова, спеціальну публікацію Михайла Дземана до ювілею вчителя під назвою «Погляд на генезу Прикарпатської школи внутрішньої медицини» можна знайти у першому цьогорічному випуску журналу «Практикуючий лікар».

Додамо також, що у 2003 році вчені ІФНМУ видали посібник з внутрішньої медицини, у якому теж йдеться про великий внесок Бережницького у становлення школи внутрішньої медицини.

Цікавими історіями взаємин з Бережницьким поділилися професор Євген Нейко, кардіолог Роман Островський, інші.

По-особливому зворушливо про батьківську любов Бережницького розповіла  його донька. Вечір спогадів гармонійно доповнили пісенні дарунки від доцента кафедри загальної практики (сімейної медицини), фізичної реабілітації та спортивної медицини ІФНМУ Віри Бойчук та авторські композиції випускниці вишу, лауреатки багатьох пісенних конкурсів  Йордани Дранчук.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
4
5
10
13
14
16
17
18
19
24
25
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma