Днями в Києві відбувся чемпіонат України з гирьового спорту серед дорослих та юніорів. Одразу дві золоті медалі зі змагань привіз студент четвертого курсу Івано-Франківського національного медичного університету Олександр Шваб.

Олександр змагався у ваговій категорії до 68 кг. У вправі підйом довгим циклом двох 32-кілограмових гир він зміг здійснити 62 підйоми. Наразі це новий особистий рекорд нашого студента. Він на п’ять підйомів перевищив норматив майстра спорту України міжнародного класу. Це звання, до слова, вже здобуто минулого року. Та, за словами Олександра, на цьому він не зупинятиметься.

«Було надзвичайно важко, на сусідніх помостах працювали ще два майстри-міжнародники, тому потрібно було максимально сконцентруватися, витримати темп і вистояти до кінця, — розповідає Олександр Шваб. — Я працював шостим темпом, тобто шість підйомів за хвилину. Ми тренуємо його вже довгий час, але на змаганнях ще не виходило показати такий результат. Два рази я відстав від цього темпу, потім за хвилину зробив сім підйомів, а на останній хвилині зміг підняти дев’ять разів. Це вже були підйоми з останніх сил, навіть чітко не пам’ятаю їх, все було немов у тумані».

Завдяки цьому результату Олександр Шваб здобув право представляти Україну на чемпіонаті Європи, яки відбудеться в кінці травня в Німеччині. За словами його тренера, Заслуженого майстра спорту України, старшого викладача кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання Романа Михальчука, тепер вони поступово почнуть тренувати вже сьомий темп.

«Я дуже задоволений цими змаганнями, — говорить Роман Михальчук. — Олександр показав свій особистий рекорд, але він все ще має великий потенціал, і я впевнений, що ми можемо вийти на результат у 70 підйомів. Технічно, психологічно і тактично він готовий. Головне продовжувати тренуватися».

На чемпіонаті також виступив рідний брат Олександра — Сергій Шваб. Він посів друге місце у двоборстві (категорія до 68 кг). Четверте місце у своїй ваговій категорії посіла студентка третього курсу медичного коледжу ІФНМУ Христина Макота.

Зазначимо, що Союз гирьового спорту України у своїх щорічних підсумках визнав Олександра Шваба найсильнішим спортсменом у ваговій категорії до 63 кг (довгий цикл) у 2018 році. Так само, виключно завдяки виступам студентів ІФНМУ, вихованцям тренера Романа Михальчука, на всеукраїнських змаганнях Івано-Франківська область за 2018 рік посіла друге місце у групі II рейтингу областей України.

Студенти і їхній тренер дякують ректору університету професору Миколі Рожку і керівництву кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання за постійну всебічну підтримку та сприяння нашим студентам у заняттях та виїздах на змагання.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma