Днями, 18-19 квітня, на базі Івано-Франківського національного медичного університету відбулася Всеукраїнська олімпіада з акушерства та гінекології. Участь взяли студенти з усіх медичних вишів України.

Після першого, практичного етапу, який відбувся у четвер, 18 квітня, наступного дня пройшли теоретичні етапи. Спершу студенти мали комп’ютерне тестування, а також вирішували дві ситуаційні задачі на комп’ютерній програмі «Віртуальний пацієнт». Після цього відбувся своєрідний фінал, — 10 кращих студентів відкрито перед членами журі та усіма учасниками в усній формі демонстрували своє клінічне мислення з вирішення ситуаційних задач в акушерстві та гінекології.

Цю олімпіаду ІФНМУ приймає вже третій рік. За словами голови журі, завідувача кафедри акушерства та гінекології ім. І.Д. Ланового, професора Наталії Геник, щороку студенти мали справу з доволі складними практичними і теоретичними завданнями. «Перший рік студенти моделювали свої дії при акушерських кровотечах, наступного року це вже був дистрес плода і вакуум екстракція плода, а цього року маємо дистоцію плечиків, — розповідає Наталія Геник. — Ці ситуації моделюємо у стимуляційному центрі Івано-Франківського обласного перинатального центру на спеціальних фантомах. Він, до слова, відкрився одним і перших в Україні, і навчання тут проходять медики з усієї області».

Член журі олімпіади головний спеціаліст з акушерства і гінекології департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Володимир Дзьомбак каже, що для лікаря важливо постійно вчитися. «У професії акушер-гінеколога лікар має постійно володіти ситуацією, щоб народилася здорова дитина і була здорова мама, — говорить Володимир Дзьомбак. — Коли лікарі вдосконалюють свої знання на конференціях, майстер-класах, вони краще будуть почуватися у практиці. І студенти мають розуміти, що їхнє навчання не закінчується ніколи. В акушерстві буває багато непередбачуваних ситуацій, тому дуже важливо вчитися, відпрацьовувати свої дії на фантомі. Це дозволить не розгубитися під час невідкладного стану в пологах, коли важлива кожна хвилина і помилки недопустимі».

Завідувач кафедри акушерства і гінекології післядипломної освіти, професор Оксана Макарчук каже, що позитивною якістю цієї молоді є те, що вони хочуть вчитися та долати перепони. «У мене хороші враження. Маю позитивний підйом у душі, що ми маємо таких гарних дітей. Я отримала задоволення від багатьох відповідей. Бачу, що вони надзвичайно відповідальні перед собою та своєю школою, вчителями. А відповідальність — це один із критеріїв успіху», — говорить професор.

Одним із учасників був студент ІФНМУ Ярослав Задорожний. Хлопець радіє, що в нашому університеті проводиться всеукраїнська олімпіада, адже це хороша можливість познайомитися із студентами інших навчальних закладів, поділитися своїми практичними та теоретичними знаннями. «У практичні частині ми бачили різні види допомоги при невідкладних станах. І тут не відбувається все по шаблону, є декілька варіантів вирішення проблеми. Є ще що вивчати та розвиватись», — розповідає студент.

Олімпіада дала хлопцю зрозуміти, що професійне удосконалення у лікарській практиці не припиняється практично ніколи. «Практичне завдання у нас було важке. Так би мовити із життя. Завдяки цьому завданню я зрозумів, що є ще питання, які мені треба детальніше вивчити», — резюмував Ярослав.

Під глибоким враженням залишилась й Ангеліна Кірик, студентка Ужгородського національного університету. Дівчина каже, ІФНМУ має чудову практичну базу для підготовки майбутніх акушерів та гінекологів. «Дуже раді приїзду в Івано-Франківськ. Для нас новим став симуляційний центр, де моделюються різні пологові процеси. Вразили віртуальні задачі, де ми змогли повністю відчути себе лікарями», — каже Ангеліна.

Наостанок зазначимо, що переможці отримали в дарунок навчальні посібники «Невідкладні стани в акушерстві та гінекології» авторства викладачів ІФНМУ, а також стетоскопи.

Переможці та призери олімпіади

1 місце

Марія Бениш, Івано-Франківський національний медичний університет

2 місце

Дар'я Тищенко, Запорізький державний медичний університет
Юлія Колесник, Національний медичний університет ім. О.О.Богомольця

3 місце

Надія Щербак, Українська медична стоматологічна академія
Марія Рябоконь, Тернопільський національний медичний університет імені І.Я.Горбачевського

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma