На кафедрі клінічної анатомії та оперативної хірургії Івано-Франківського національного медичного університету відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка, яке проводив асистент Ігор Білінський. Темою було «Виконання серединної лапаротомії на тварині, системна ревізія органів черевної порожнини (ОЧП), пошарове ушивання рани».

«Першу свою навчальну операцію, а саме серединну лапаротомію на тварині, проводила хірургічна бригада у складі студентів другого курсу медичного факультету Владислава Пішака, Андрія Жирарова, Ярослава Цуканова, Аліни Андрейчук, Ірини Лисак та Миколи Семковича, — розповідає Ігор Білінський. — Велика увага приділялася і підготовці до самої операції в умовах максимальної стерильності з метою дотримання усіх принципів асептики, що має вагоме значення у перебігу післяопераційного періоду, удосконаленні базових практичних навичок з обкладання операційного поля, правил користування та позицій утримування інструментів у руках хірурга, пошаровості роз’єднання та з’єднання тканин тощо».

Для кращого унаочнення хід операції усі присутні могли спостерігати на екрані за допомогою відеокамери та мультимедійного проектора.

За словами відповідальної за роботу гуртка, асистента Ольги Іванців, цьогоріч гурток кафедри налічує 79 студентів другого курсу. Тематика занять зорієнтована на практичну підготовку сімейного лікаря як на базових хірургічних навичках роз’єднання і з’єднання тканин, зупинки кровотечі, накладання різних швів на тканини, так і при невідкладних станах у хірургії. На початку тематичних засідань гуртка студенти презентують короткі доповіді, обговорюють певну медичну проблематику, пригадуючи таким чином теоретичний матеріал з дисципліни, а тематичні заняття проводять почергово різні викладачі кафедри, кожен з яких має змогу поділитися власним досвідом, впровадити новітні методики викладання та підходу до організації самого засідання, що, очевидно, теж зацікавлює студентів.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma