У четвер, 7 лютого, на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії відбувся черговий майстер-клас на тему «Оцiнка функції зовнішнього дихання у хворих з гострою дихальною недостатністю: пікфлуометрія та спірографія. Небулайзерна терапія в комплексі екстреної та невідкладної допомоги дорослим та дітям» під керівництвом та модеруванням асистента кафедри Володимира Голуба. Це перший із запланованих майстер-класів цього семестру, а кількість учасників при on-line реєстрації збільшена вдвічі.

Спірографія — це метод графічної реєстрації змін легеневих об'ємів при виконанні дихальних рухів і маневрів. Спірографія дозволяє одержати показники, які характеризують вентиляційну здатність легень, статичні об'єми та ємності, які характеризують пружні властивості легень і грудної стінки, а також динамічні показники, що визначають кількість повітря під час вдиху і видиху за одиницю часу.

Учасники майстер-класу ознайомилися з технікою проведення спірографії та самостійно інтерпретували показники функцій дихання, зокрема легеневі об'єми та легеневі ємності:

• дихальний об'єм (ДО) - об'єм повітря між рівнями спокійного вдиху і спокійного видиху (N - 500 мл).

• резервний об'єм вдиху (РОвд) - об'єм повітря між рівнями спокійного вдиху і максимального видиху (N - 1000-1500 мл).

• резервний об'єм видиху (РОвид) - об'єм повітря між рівнями спокійного вдиху і максимального видиху (N - 1000-1500 мл).

• залишковий об'єм легень (ЗОЛ) - об'єм повітря між рівнями максимального видиху і повного спадіння легень

• життєва ємність легень (ЖЕЛ) - сума дихального об'єму і резервного об'єму вдиху і видиху

• загальна ємність легень (ЗЄЛ) - сума життєвої ємності легень і залишкового об'єму легень

• функціональна залишкова ємкість легень (ФЗЄЛ) - сума резервного об'єму видиху і залишкового об'єму легень

Присутні не лише власноручно опанували техніку виконання дослідження, а і навчилися диференціювати порушення дихальної вентиляції (обструктивного, рестриктивного та змішаного типу) та виявляти приховану дихальну недостатність.

Також, спільно з модераторами майстер-класу, студенти розробили перелік показань до проведення пікфлоуметрії — методу моніторування пікової швидкості видиху (ПШВ), яка вимірюється в літрах на 1с, для оцінки ступеня обструкції дихальних шляхів:

• при відсутності можливості провести спірографію визначити, чи страждає хворий на бронхіальну астму (в якості скринінгового методу діагностики);

• оцінити ступінь обструкції, а значить, і тяжкість перебігу астми або ХОЗЛ у конкретного хворого;

• оцінити, наскільки оборотна обструкція (таким чином можна диференціювати бронхіальну астму та ХОЗЛ, оскільки в першому випадку оборотна обструкція (ПСВ після застосування бронходилататора збільшується на 20 % і більше), а в другому – оборотність її мінімальна або зовсім відсутня);

• виявити фактори, які провокують спазм бронхів (це можуть бути подразники, пов’язані з професійною діяльністю, пилкові алергени або інші);

• відстежити, як протікає бронхіальна астма у конкретного хворого в звичних для нього умовах (як змінюється обструкція бронхів протягом доби, після прийому препаратів, вдома і на роботі);

• прогнозувати, коли може розвинутися загострення захворювання (прохідність бронхів знижується за деякий час до погіршення самопочуття хворого);

• визначити, коли потрібно змінити лікування на більш серйозне (при погіршенні стану хворого, розвитку загострення);

• при загостренні оцінити, як організм хворого реагує на нові препарати;

• при тривалому застосуванні однієї і тієї ж схеми лікування оцінювати, не розвивається звикання до препаратів, не прогресує чи патологічний процес.

В проведенні майстер-класу взяли участь асистенти Марта Гриньовська, Володимир Венгрович, Роман Костирко та професор Іван Тітов.

«Проведення майстер-класів — поширена практика серед європейських закладів вищої освіти, — говорить завідувач кафедри професор Іван Тітов. — Під час них студент може освіжити в пам’яті теоретичні знання, здобуті за попередні роки навчання, а також опанувати практичні навики під керівництвом досвідченого наставника. Тематика таких зустрічей охоплює найактуальніші питання нашої дисципліни. Це мотивує вдосконалюватись не лише студентів, але й викладачів».

Ознайомитись з тематикою наступних майстер-класів та зареєструватись можна за цим посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
8
9
11
12
13
18
19
20
24
25
26
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma