Медична реформа в Україні набирає обертів. Міняють застарілі підходи до організації роботи, способів лікування та профілактики захворювань. Українська медицина, поволі відходить від радянських стандартів. Ще з часів отримання Незалежності, вона постійно перебуває в стані реформації. Про це в ефірі ТРК «Вежа» розповіла професор та завідувач кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я ІФНМУ Орина Децик.

«Всі розуміли, що стара система віджила себе і вона не зовсім ефективна в сучасних умовах, коли з’явилися нові медичні технології . Треба щось було робити, реформувати. Тому ми з моїми колегами, давно працювали над цим і постійно давали наукове обґрунтування під ті реформи, які зараз впроваджуються», - розповідає доктор медичних наук Орина Децик.

Вона каже, зараз реформування системи охорони здоров’я відбувається у декількох напрямках. Зокрема мова йде про фінансування цієї сфери. Наступним є охорона громадського здоров’я, який включає в себе профілактику захворювань, промоцію здорового способу життя та продовження його тривалості.

Ще одним доволі болючим питання є вакцинація. Професор Орина Децик зазначає, антивакцинальні настрої характерні не тільки для України, а й для решти світу. Противники такої процедури є, як в сусідній Польщі та і в США. І це нездорова тенденція, адже без цього превентивного заходу щороку в світі гине чимало людей від інфекцій, яких можна було уникнути. Крім того це тільки сприяє поширенню епідемії серед населення.

«Люди мабуть забули про небезпеку епідемій, тому і думають що вакцини не потрібні. Але, як парадокс, запобігти швидкому та масовому захворюванню серед населення може тільки вакцинація. Тільки при 95% вакцинації людей суттєво знижується ризик поширенню епідемій», - запевняє пані Орина.

Крім того, професор роз’яснює поняття «екстреної» медичної допомоги. До неї відносяться ситуації коли є загроза життю людини, кровотеча, втрата свідомості, політравма. В таких випадках, запевняє Орина Децик повинні виїжджати бригади екстреної медичної допомоги, які мають необхідне обладнання та навички. Так студенти-випускники декількох медичних вузів, зокрема ІФНМУ, пройшли спеціалізовані курси екстреної домедичної допомоги, організовані польськими колегами. Вони спрямовані на те, щоб у разі необхідності ці студенти знали як діяти у разі надзвичайної ситуації та діяти ще до приїзду швидкої.

Також, каже професор, не оминула і важливе питання практики сімейної медицини. Вона вважає, що впровадження сімейних лікарів є напрочуд вдалим рішенням, адже він спрямовує пацієнта в потрібні кабінети.
«Людина думає, мене болить голова, мабуть треба до невропатолога. Йде до нього, той нічого не знаходить і її відсилає до іншого спеціаліста, а той до ще іншого. І так далі. Адже вузькоспеціалізований лікар, так би мовити, бачить тільки свої «болячки». А от сімейний лікар, є тим інтегратором. Він може звести до купи всі проблеми пацієнта та направити його до необхідного спеціаліста», - каже Орина Децик.

Крім того, сімейний лікар отримує гроші за кількість людей, з якими він підписав декларацію, а не від кількості прийомів. Тому він більше зацікавлений в тому, що працювати на профілактику захворювань, а не постійно нас лікувати, змушуючи кожного разу приходити на прийоми.

З другого півріччя 2019 в Україні стартує програма безоплатної діагностики. Це означає, що людина, за направленням свого сімейного лікаря зможе пройти до 50 обстежень безкоштовно. Їх оплатить держава. Сюди входитиме і консультація в лікаря-спеціаліста. До прикладу кардіолога. При цьому, людина зможе самотужки обирати, до якого саме спеціаліста із серцевих захворювань їй звернутись.

Ще новий рік принесе оцифрований документообіг. З січня розпочнеться впровадження електронної медичної карти пацієнта. «Всі записи будуть вестися в електронному вигляді, рецепти на ліки теж в електронному вигляді. І за цими рецептами можна буде отримати медичні препарати по програмі «Доступні ліки», кошти за які аптеці відшкодовуватиме Національна медична служба. Я рахую що це великий прогрес, проте це все стосується амбулаторного лікування.» - резюмувала завідувач кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я ІФНМУ.

А вже з 2020 року, реформуванню піддадуть і вторинну, і стаціонарну форму медичного обслуговування.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
3
4
5
6
7
8
10
11
12
13
14
15
17
20
21
22
23
25
27
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma