У п’ятницю, 14 грудня, в ІФНМУ відбулася перша наукова міжнародна конференція «Доктор Остап Селянський – відродження пам’яті через роки» (до 120-ліття від дня народження). Захід зібрав чимало дослідників життя особистого лікаря митрополита Андрея Шептицького.

У приміщенні читальної зали бібліотеки ІФНМУ зібралися священики, науковці, педагоги, лікарі та громадські діячі з Польщі та України, а саме з Любліна, Києва, Львова, Коломиї, Косова, Івано-Франківська та інших міст. У своєму вітальному слові перший проректор університету Ганна Ерстенюк подякувала Марії Бернюзі, учасниці Кутського осередку Союзу українок, яка одного разу познайомила університет з постаттю легендарного лікаря-ерудита і патріота з Гуцульщини Остапа Селянського.

Доктор Селянський був особистим лікарем митрополита Андрея Шептицького. Він першим в Україні почав використовувати портативний рентгенівський апарат. Переповідають, що за лікування грошей не брав, а потрібні медикаменти часто замовляв у Німеччині, які сам оплачував. Загинув Селянський у 1945 р. в хірургічному відділенні Дрездена під час бомбардування. Лікар до кінця виконував свій професійний обов’язок: заміть сховатися у бомбосховищі, - він оперував хворого…

Чимало цікавого про життєвий шлях відомого лікаря на конференції присутні. Зокрема, прозвучала доповідь голови правління Інституту розвитку громадянського суспільства Івана Солоненка на тему «Ідеї доктора Остапа Селянського в сучасних реформах», доцента Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Гжицького «Християнське покликання особистих лікарів Шептицького: Мар’яна Панчишина та Остапа Селянського», інших.

Також на заході презентували книгу сучасного польського письменника Анджея Ходацького, яка розповідає про життєвий шлях українського лікаря та батька української письменниці з Бразилії Віри Вовк. Присутні переглянули і однойменний фільм цього ж автора, а також мали безпосереднє спілкування із ним через скайп-зв'язок.

Серед теплих зворушливих виступів нащадків Селянського була розповідь і Оксани Селянської, ще одного лікаря у знаменитій родині, яка працює сьогодні неонатологом Івано-Франківської міської дитячої клінічної лікарні. Зокрема, пані Оксана акцентувала свою увагу на тому, що Остап Селянський був лікарем широкого профілю, пригадувала чимало душевних родинних історій.

Вчений і професор кафедри хірургії ІФНМУ Степан Геник акцентував на тому, що патріотизм Селянського був проявлений ще у 15-річному віці, коли юнак втік з дому, щоби стати січовим стрільцем. «Він вже тоді захищав ще молоду нашу державу, згодом був у російському та польському полоні, пройшов Першу світову війну, а під час Другої світової виконував свій лікарський обов’язок – рятував життя людей», - розповів професор Геник. Насамкінець вчений зосередив увагу на важливості не лише професійних компетенцій підростаючого покоління медиків, але і їхній громадянській позиції. «Окрім того, що мусимо добре втовкмачувати ази медицини нашим студентам, ще маємо виховувати їх патріотами», - звернувся Степан Геник до своїх колег-викладачів.

Особливий інтерес без винятку всіх присутніх викликала ґрунтовна розповідь про свій родовід внучатого племінника Селянського, київського онколога і нейрохірурга Антона Шкіряка. «Зберегти пам'ять про своїх пращурів і пронести її через усе життя дуже важливо для мене. Це моя відповідальність, адже ми ведемо записи про свій рід з 1689 року», - розповів лікар Шкіряк. До слова чотири роки тому, у 30-річному віці він очолив онкологічну клініку Спіженка і став наймолодшим головним лікарем в Україні. А до франківських студентів- медиків прогресивний молодий лікар звернувся з такими словами: «Шукайте нові знання і знайомства, бо це дасть вам змогу допомогти більшій кількості людей. І ніколи не цурайтеся власної думки».

Президент Світової Федерації Лікарських Товариств Андрій Базилевський говорив про вагу і значення подібних заходів на шляху до формування спільноти української інтелігенції, йшлося також про відновлення приміщення шпиталю та встановлення пам’ятної дошки пам’яті Остапа Селянського, поширення його ідей. Зазначимо, що у травні минулого року у крипті Собору Святого Юра з ініціативи доньки Остапа Селянського Віри Вовк та за сприяння Громадської ради «Святий Юр» відбулося перезахоронення капсули із землею з братської могили, де були поховані загиблі внаслідок бомбардування.

Голова Громадської Ради «Святий Юр» Валерій Калинюк зазначив, що їхнє товариство досліджує життя і праці як самого Шептицького, так його послідовників, а насамкінець процитував митрополита: «Мене мусить обходити тілесне, фізичне здоров’я твоє, мій народе рідний, бо знаю, що лише раси здорові і фізично сильні можуть бути щасливі, знаю також, що здоров’я і моральність так зі собою зв’язані, одно від другого залежать». Погодьтеся, ці слова, написані у посланні від 1899 року до вірних Станіславської єпархії і сьогодні можуть служити дороговказом усім нам, задля становлення громадянського українського суспільства, розбудови міцної незалежної держави.

Наприкінці заходу одна з його організаторів, голова університетського осередку МО ВУТ «Просвіта», викладач ІФНМУ Марія Гуцол підсумувала, що такі події відтворюють історію, а Івано-Франківський національний медичний університет завжди готовий ініціювати, проводити або ж долучатися до подібних заходів.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma