У четвер, 11 жовтня, на кафедрі анестезіології та інтенсивної терапії Івано-Франківського національного медичного університету відбувся другий майстер-клас для студентів п’ятого курсу на тему «Експрес-аналіз сечі за допомогою автоматичного аналізатора та клінічна інтерпретація результатів».

Повноцінний аналіз сечі — невід’ємниа складова достовірного визначення стану здоров'я людини. Дослідження сечі пацієнта дозволяє на ранніх стадіях виявляти ряд захворювань, а також контролювати ефективність терапевтичного лікування.

Уникнути помилок та «людського чинника» при виконанні лабораторних досліджень сечі допомагає використання професійного аналізатора сечі.

Автоматичний аналізатор сечі — це оптоелектронний прилад, за допомогою якого можна швидко і точно здійснити аналіз. Експрес-аналізатори автоматично зчитують тест смужки, враховуючи колір досліджуваної рідини, її кислотно-лужний баланс, рівень освітленості в лабораторії, а також температуру і вологість навколишнього середовища.

Професійний аналізатор сечі дозволяє забезпечити високу швидкість і точність досліджень та ідеально підходить як для скринінгового аналізу в рамках лабораторних досліджень так і експрес-досліджень у відділеннях інтенсивної терапії.
Студенти під керівництвом завідувача кафедри професора Івана Тітова та асистента Володимира Венгровича опановували техніку коректного забору сечі із сечоприйомників у хворих відділення інтенсивної терапії обласної клінічної лікарні, власноруч проводили експрес-тест на німецькому аналізаторі «Siemens Clinitek Status +» та самостійно інтерпретували отримані результати. А допомогли їм в цьому методичні матеріали, які для студентів заздалегідь підготували викладачі кафедри – професор Олександр Волошинський та асистент Роман Костирко.

Важливим аспектом безпеки хворого, при лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, є інформація про можливу вагітність, оскільки ряд ліків є небажаними чи шкідливими для вагітних. В ході майстер-класу студенти мали можливість власноручно працювати з професійним високоточним німецьким експрес-тестом на вагітність «One Step».

Окрім цього, студенти опанували техніку відбору сечі та її «посів» для бактеріологічного дослідження з використанням спеціальних контейнерів із поживним середовищем.

«Такий реальний досвід дає студентам змогу самостійно переконатися в тому, що експрес-лабораторні дослідження відіграють важливу, а часто – вирішальну роль у лікуванні тяжкохворих пацієнтів, — зазначає завідувач кафедри професор Іван Тітов. — Крім того, студенти бачать, що сучасні автоматичні лабораторні аналізатори мають значні переваги і можливості, а саме: дозволяють з високою точністю визначати велику кількість параметрів, отримувати швидкий результат менш ніж за одну хвилину, виключити помилку з боку людини, використовувати великий набір можливих варіантів виведення інформації (на дисплей, в друкованій формі тощо)».

Колектив кафедри вдячний ректорату університету за постійну підтримку та розуміння важливості цієї необхідної і корисної для підготовки лікаря роботи і закликає студентів користуватися можливостями кафедрального навчально-практичного центру для удосконалення своїх практичних навиків та професійних вмінь.

Ознайомитись з тематикою наступних майстер-класів та зареєструватись можна за посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
8
9
11
12
13
18
19
20
24
25
26
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma