Народження здорової дитини — дуже важлива тема для кожної родини. Про неонатологію і перший місяць життя немовляти розповідає доцент кафедри дитячої хірургії пропедевтики та педіатрії ІФНМУ Богдана Павликівська.

Неонатологія – розділ медицини, що вивчає немовлят та новонароджених, від моменту перерізання пуповини до першого місяця життя, тобто їхнє зростання та розвиток, їхні захворювання та патологічні стани. Як галузь вона відділилася від педіатрії у 60-х роках XX століття.

«Цей період є надзвичайно важливим у житті дитини, адже саме тоді її організм адаптується до життя поза утробою матері, — розповідає Богдана Павликівська. — Велику роль у здоров’ї дитини грає стан її обох батьків. Тому кожна вагітність повинна бути планованою. Для цього пара повинна пройти необхідні обстеження, щоб виключити ті негативні фактори, які можуть вплинути на немовля ще під час виношування та вже після народження. Для жінки це означає змінити свій спосіб життя, ще до вагітності. Це і відмовитися від алкоголю та куріння, та різноманітних медикаментів. А це в свою чергу суттєво збільшить шанси того, що дитинка народиться здоровою».

Про інші фактори, що впливають на здоров’я малечі та поради батькам слухайте у програмі ТРК «Карпати» «Радіонавігатор» за цим посиланням.

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
3
6
8
10
13
14
15
16
21
22
23
24
27
28
29
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma