У четвер, 21 червня, в конференц-залі Івано-Франківської обласної клінічної лікарні відбулися дві відкриті лекції завідувача кафедри патологічної та топографічної анатомії Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика професора Олени Дядик, присвячені прижиттєвому морфологічному дослідженню нирок.

Подію спільно організували кафедра патоморфології та судової медицини Івано-Франківського національного медичного університету та обласна клінічна лікарня.

За словами Олени Дядик, прижиттєве морфологічне дослідження нирок сьогодні розглядають як важливий компонент діагностики і прогнозу первинних і вторинних гломерулонефритів, а також вибору оптимальних лікувальних режимів. Завдяки такому дослідженню стала реальною класифікація різних захворювань нирок, яка базується на їх морфологічних критеріях.

«Ми влаштували такий захід, бо сьогодні в постановці діагнозу має бути тільки транс-дисциплінарний підхід і ніякого іншого, — говорить Олена Дядик. — Морфологія це дуже складна наука, як потребує знань самого патолога, але ще дуже багато знань дають клінічні, анамнестичні, лабораторні дані. Без клініки, дуже ретельно зібраного анамнезу встановити правильний діагноз, особливо, якщо це стосується нирок, дуже складно. В умовах реформування медицини буде дуже важко працювати, і в той же час потрібне дуже щільне спілкування між спеціалістами будь-якого профілю».

Конференц-зал лікарні був переповнений слухачами. Лекції столичного науковця викликали неабиякий резонанс і жваве обговорення.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma