Нещодавно в рамках відзначення Дня міста третій рік поспіль відбувся «Прикарпатський науковий пікнік», в якому взяли участь студенти-медики. У немалій черзі до майбутніх лікарів стояли малі й дорослі містяни. Вимірювали рівень глюкози в крові, насичення крові киснем, м’язову силу, дізнавалися про гігієну ротової порожнини тощо.

Серед перехожих охочих поспілкуватися з майбутніми медиками виявилось чимало. До імпровізованої майстерні майбутніх стоматологів, фармацевтів та терапевтів підходили батьки з дітьми, люди похилого віку, навіть гості міста.

Голова Асоціації студентів-стоматологів Адрій Шелефонтюк розповідав усе про зуби, чутливість ясен, гігієну ротової порожнини і як не допустити ускладнень в організмі людини. «Такі ускладнення можуть виникнути через елементарне незнання, що чистити зуби потрібно не менше двох-трьох хвилин, адже тільки тоді починає діяти ефект зубної пасти», - розповідає хлопець.

Люди зацікавлено слухали розповіді про дію вітчизняних ліків на організм людини, про настоянки та еліксири на основі лікарських трав. «Цю акцію ми розглядаємо перш за все як промоцію нашого фармацевтичного факультету, - говорить завідувач кафедри економіки фармації і технології ліків, професор Роман Грицик. - Презентуємо результати нашої наукової діяльності, фітоекстракти, косметичні засоби, які виготовляють наші співробітники. Стараємося зацікавити різноманітними монографіям і здобутками в науковій медицині.».

Студентка шостого курсу Романа Соловій детально пояснювала одному з відвідувачів про те, як може проявлятися гіпертензія, про перебої в роботі серця, і що вчасна діагностика важлива, оскільки так можна попередити складні недуги, які можуть виникнути згодом.

Дехто з перехожих жартома перепитував, чи, бува, після огляду лікаря пацієнт не виглядатиме, як скелет з морфологічного корпусу, який, до слова, щороку бере участь у студентських акціях просто неба. А от пан Анатолій, під час очікування своєї черги, - зізнався, що на вуличну консультацію до студентів-медиків прийшов не вперше. «Кожного року приходжу міряти тиск і здавати кров на цукор. Такі красиві молоді люди тут, - як же їм не довіряти: грамотно все розказують, дають добрі поради. Вони ж майбутні лікарі…», - з вдячністю відзначив чоловік.

«Особливо приємно було, що до нас приходять ті, хто вже неодноразово був на на наших акціях. Ці люди вже добре знають, як пройти те чи інше обстеження, правильно виміряти тиск», — розповідає одна з організаторів події, голова СНТ Тетяна Рангулова.

За словами наукового керівника СНТ, професора Наталії Воронич-Семченко, найважливішим є те, що студенти здобувають цінний досвід спілкування з пацієнтами, адже це їхня майбутня праця…

Як зазначила завідувач кафедри ендокринології, професор Надія Скрипник, підготовка до таких заходів є ретельною з боку студентства, а у забезпеченні різними засобами допомагають провідні фармацевтичні компанії з виготовлення інсулінів та цукрознижувальних таблеток, виробництва глюкометрів. Наприклад, одна з українських компаній презентували для проведення акції два намети. Відтепер вони у власності СНТ, і , як зазначають самі учасники, подібних акцій можна проводити більше і не боятися змін у погоді. Ще кілька фармацевтичних компанії забезпечили захід тест-смужками для вимірювання вмісту глюкози в крові, інформаційними афішами і буклетами про фактори ризику розвитку цукрового діабету.

Упродовж дня провели більше 1000 вимірювань артеріального тиску, близько 400 вимірювань вмісту глюкози в крові.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
26
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma