Три дні, 16-18 квітня, в рамках всесвітнього Дня меланоми з 9:00 до 16:00 співробітники кафедри дерматології та венерології Івано-Франківського національного медичного університету та лікарі Івано-Франківського обласного клінічного шкірно-венерологічного диспансеру проводять безкоштовне обстеження з використанням дерматоскопії з метою ранньої діагностики передпухлинних та пухлинних захворювань шкіри.

Як розповідає завідувач кафедри дерматології та венерології ІФНМУ доцент Олександр Александрук, День меланоми разом з усім світом в Україні проводять близько п’яти років. Основне завдання заходів у ці дні — раннє виявлення злоякісних пухлин шкіри і серед них меланоми як найбільш небезпечної.

Меланома — це дуже небезпечна злоякісна пухлина шкіри, яка надзвичайно швидко метастазує та може призвести до смерті людини. Вона вражає як літніх, так і зовсім молодих людей. Це захворювання успішно лікується за однієї важливої умови — вчасна діагностика. Тому медики закликають всіх, у кого на тілі є так звані родимки, звернутися до лікаря, щоб спеціаліст дерматолог оглянув ці утворення.

«Першими дні меланоми почали проводити у Сполучених Штатах Америки, і це дозволило там знизити смертність на 25 відсотків, це дуже суттєве досягнення, — говорить доцент Олександр Александрук. — В Україні ми не просто виявляємо у всіх бажаючих на ранніх стадіях злоякісні пухлини шкіри, а й пропагуємо самодіагностику самими людьми змін своєї шкіри. Дуже важливо, щоб сама людина задумалась, чи немає підстав піти і обстежитися».

За словами Олександра Александрука, до групи найбільшого ризику належать люди зі світлим типом шкіри, і ризик збільшується, якщо ці люди знаходяться під впливом сильного ультрафіолетового опромінення. Другий фактор — генетична схильність. Якщо є родинні випадки меланоми, то ймовірність її появи вища. «Останніми роками вчені також довели, що ризик розвитку меланоми підвищують численні сонячні опіки, — продовжує Олександр Александрук. — Якщо в молодому віці в людини було більше п’яти випадків сильного сонячного опіку, це суттєво збільшує ймовірність розвитку меланоми».

Головними потенційними «зародками» меланоми на шкірі людини слугують родимки. І якщо така родимка починає свербіти, боліти, кровити чи з’являються будь-які інші зміни чи відчуття, потрібно обов’язково звернутися до лікаря. Ці ознаки свідчать про те, що родимка починає перероджуватися. Медики проводять видалення таких невусів, щоб вберегти пацієнта від їхнього переродження в меланому.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
12
13
14
15
21
25
26
27
28
29
30

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma