За ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я 11 квітня відзначається Всесвітній день привернення уваги суспільства до хвороби Паркінсона. Цього дня студенти та викладачі Івано-Франківського національного медичного університету влаштували акцію з інформування населення про цю недугу.

Інтерни-неврологи та студенти 11- групи стоматологічного факультету пропонували жителям міста заповнити анкету щодо основних аспектів захворювання та вручали пам’ятки з інформацією про недугу.

Така акція відбувається в ІФНМУ щороку з 2014 року. «Ми долучилися до світової спільноти, і свою акцію назвали «Я не хворію. Я живу з хворобою Паркінсона», — розповідає доцент кафедри неврології та нейрохірургії Софія Геник. — Ця акція покликана привернути увагу суспільства до проблем людей із цим захворюванням та їхніх родин. Ми поширюємо інформацію про цю недугу, робимо анкетування, вручаємо пам’ятку, в якій є основна інформація про цю хворобу, зрозуміла пересічним громадянам».

Хвороба Паркінсона є хронічним прогресуючим захворюванням нервової системи, яке вперше було описане в 1817 році англійським лікарем Джеймсом Паркінсоном. Походження недуги досі не з’ясовано. Не існує специфічного аналізу крові для виявлення хвороби Паркінсона. Діагноз ґрунтується на даних історії хвороби і неврологічного обстеження. Хвороба Паркінсона є захворюванням, при якому пацієнти пожиттєво отримують лікування. Воно є ефективним, особливо на ранніх стадіях, але досить дороговартнісним.

Вже сьогодні, 12 квітня, о 15:00 в конференц-залі обласної клінічної лікарні відбудеться спеціальний захід для людей з хворобою Паркінсона, їхніх сімей, де усі бажаючі зможуть дізнатися про це захворювання, а акцент буде на тому, як жити із хворобою Паркінсона.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma