В бібліотеці Івано-Франківського національного медичного університету у вівторок, 3 квітня, відбувся майстер-клас «Писанка — символ Великодня». Участь у події взяли студенти та викладачі вишу, а також всі охочі. Окрім створення писанок, присутні співали українських пісень та грали на гітарі.

Подія для університету традиційна, її проводять вже вдев’яте. Організовує її університетський осередок «Просвіти». Проректор ІФНМУ з виховної роботи Ігор Ванджура каже, що проводити такий захід — велика честь. «Сьогодні перший етап для підготовки до Великодня. І я дякую вам, що вкладаєте частинку культури і частинку своєї душі в цю справу», — звернувся проректор до присутніх.

Майстер-клас проводить науковий співробітник Музею мистецтв Прикарпаття Іванна Равлюк. Вводячи учасників в курс справи, розповідає коротко про історію писанок і про особливості зображень на них. Кожен малюнок і символ має своє значення, тому треба ретельно його обирати. Науковець наголошує, що розписувати писанки потрібно з чистою душею. Розповідає і про техніку: «Спочатку наносимо контур олівцем, потім беремо писачок з воском і підкріплюємо свій ескіз, далі занурюємо в фарби від найсвітлішої жовтої до найтемнішої чорної».

Захоплено за процесом спостерігають студенти, особливу цікавість проявляють студенти-іноземці з 12 країн, адже для них українські традиції нові. Крім писанкарства студенти з Індії, Близького Сходу та Африки навіть читали вірші про Великдень і співали українських пісень. Студент з Нігерії Абйола каже, що це чудовий досвід. В Україні він менше року, і писанок не писав ніколи. «Я відкриваю для себе щось нове, занурюючись у ваші традиції, і це неймовірно» — каже хлопець.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
4
5
6
7
8
9
10
14
15
18
19
20
22
23
24
25
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma