Днями зі стажування у польському місті Жешув повернулися двоє студентів ІФНМУ, п’ятикурсник Богдан Гуцол і студент шостого курсу Олег Жиляк. Пропонуємо ознайомитися з їхнім досвідом та враженнями.

Упродовж тижня візитери побували у державних і приватних клініках, реабілітаційних центрах. «Це було в основному стажування для студентів, викладачів і лікарів, в українській групі з нами були також кияни та львів’яни, — розповідає Богдан Гуцол. — Спочатку нам презентували університет, потім різні клініки, показували досягнення медицини міста в цілому, і новітні технології. Важливою для нас була зустріч з юристом щодо нострифікації дипломів та працевлаштування у Польщі».

Хлопець всерйоз замислюється про своє професійне майбутнє. Каже, надалі хотів би працювати закордоном, оскільки там більший заробіток, більше визнання, більше практики...

Шестикурсник Олег Жиляк акцентує, що студенти в польських університетах мають значно більше можливостей для відпрацювання практики. Натомість у нас цього значно менше... «Емоції зашкалюють, шкода, що у нас такого немає, — каже Олег. — У них надсучасні муляжі, та й загалом набагато потужніша матеріальна база, хоч робота і фаховість лікарів приблизно на одному рівні з нами. Загалом цікаво було побачити, як влаштовані їхні клініки, як побудована робота».

Олег планує бути судинним хірургом. І, швидше за все, плануватиме свою працю в Україні, проте закордонний досвід вважає добрим прикладом для позитивних змін і в українській медицині. Каже, найбільше враження справила на нього самоорганізація польських лікарів і створення ними власних клінік. «Так, там є потужна матеріальна база, але ще важливіше, як на мене, що лікарі не чекають від держави змін, а самі об’єднуються і відкривають клініки. Наприклад, в одній з таких пропонують так звану хірургію одного дня, коли пацієнтові надають послугу, і він може дуже швидко приступити до звичного ритму життя. Для створення такої клініки об’єдналися двадцять п’ять лікарів і це один з добрих прикладів для нас», — ділиться своїми думками майбутній лікар.

Також студенти-медики відзначили відмінність протоколів лікування хвороб, значно вищий рівень діагностики, а ще їх вразив унікальний рентгенапарат, на все тіло в 3-D. Кажуть, таких на цілу Європу всього три.

І ще: під час таких стажувань, учасникам пропонують здати польську чи англійську мову на рівень В2.

Нагадаємо, нещодавно в університеті відбулася презентація щодо медичних стажувань і наукової співпраці у Польщі.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
13
14
18
19
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma