Нещодавно в Івано-Франківському національному медичному університеті у лекційній аудиторії №3 кафедри фізіології відбулася чергова лекція «Крок у науку», яку організувало Студентське наукове товариство вишу (СНТ). На лекції розглядалися питання стажування студентів, молодих лікарів за кордоном та волонтерства.

Студенти Ради СНТ запросили на зустріч керівника навчально-практичного центру слуху, лікаря-отоларинголога Центральної міської клінічної лікарні Романа Фіщука, а також студентів Роману Соловій, Богдана Навроцького, Назара Зайця та Богдана Дівнича, які ділилися своїм досвідом та спогадами про стажування.

«Лікар, який руйнує стереотипи» — так описують Романа Фіщука журналісти. Молодий фахівець віддав кілька годин свого часу для того щоб розповісти студентам, що навчання за кордоном цілком реальна і можлива мрія. Він розповідав про свої здобутки і подорожі за межами Батьківщини.

«Навчався я в Сполучених Штатах за програмою FLEX, коли ще був в 11 класі, — розповідає Роман Фіщук. — Зрозумів, що нічого неможливо немає. Якщо в тебе є ідея, ти можеш досягнути цілі, вкладаючи свої зусилля. Під час навчання в університеті багато подорожував, здебільшого на конференції, адже був у виконавчій раді Європейської Медичної Студентської Асоціації. Під час інтернатури побував на стажуванні у Бельгії і отримав грант від Європейської академії алергії і клінічної імунології. З вересня 2013 по вересень 2014 року вчився у магістратурі у Лондоні за напрямом онтології».

Роман Фіщук підготував для студентів корисну інформацію про різні програми обміну, гранти та стипендії за кордоном. Розпочав він свою розповідь з можливостей навчання за кордоном для школярів,оскільки діти не повинні обмежувати свій кругозір. Лектор навів можливі програми обміну, якими може скористатися кожен, хто здатен перебороти свій страх до змін і може проявити себе як сильна, цілеспрямована особистість, а саме United Word Colleges, European Medical Students' Association та International Federation of Medical Students Association. Також зазначив про можливість відвідувати міжнародні конференції не тільки як доповідач, але як і слухач з метою саморозвитку.

Студенти були захоплені розповіддю і задавали багато питань, які стосувалися тестів, що необхідні для отримання стипендії для навчання за кордоном, а також правильності заповнення аплікаційних форм. Роман Фіщук радо поділився своїми секретами успіху. На запитання, чи не було бажання залишитись і продовжувати діяльність за межами України, він відповів: «Ні, є бажання повертатися. Якби хотів, то б знайшов де себе проявити, але розумію, що в Україні є великий потенціал. У нас в країні нічого не робиться у напрямку медицини слуху, тому є можливість все робити як ти це бачиш і вважаєш за потрібне, тобто надавати послуги на якісному рівні, на який ми заслуговуємо. Є проблеми з фінансуванням, але на це треба час».

Продовжили зустріч студенти шостого курсу Романа Соловій і Богдан Навроцький та студент п’ятого курсу Назар Заяць, які розповіли, як вперше вирішили поїхати за кордон на навчання. Поділилися своїми враженнями щодо культури, кулінарних вподобань та побуту людей у Туреччині, Сербії та Америці, а також розповіли про свої досягнення в медицині.

На зустріч був запрошений спеціальний гість — учасник стажування AIESEC, студент третього курсу медичного факультету Богдан Дівнич. Він розповів студентам про організацію AIESEC, про нові закордонні проекти для студентів у медичній сфері та про свої враження від поїздки до Філіппін. «Студенти Івано-Франківського національного медичного університету мають чудову можливість пройти стажування та літню практику за кордоном за своєю спеціальністю і одночасно удосконалити знання іноземної мови», — розповідав Богдан.

Члени СНТ висловлюють глибоку повагу та вдячність Роману Фіщуку, Романі Соловій, Навроцькому Богдану, Назарію Зайцю, Богдану Дівничу та усім, хто відвідав захід. Бажаємо не втрачати віри в себе і здійснювати свої мрії, бо ж нічого неможливого немає!

Наостанок згадаємо слова Романії Соловій: «Ніколи не треба боятися робити щось нове! Краще ризикнути і використати свій шанс, ніж шкодувати про втрачену можливість у подальшому». Можливо, саме сьогодні той день, коли ви зможете змінити на краще все своє життя!

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
5
6
7
9
11
12
13
14
15
16
17
20
21
22
23
24
25
26
27
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma