Невтішна статистична інформація свідчить, що за останні 10 років смертність від травм в Україні зросла на 38,7 %. Зараз як ніколи важливо, щоб якомога більше людей могли надавати допомогу в перші хвилини після травмування. Саме цим навикам вчать студентів викладачі кафедри травматології і ортопедії Івано-Франківського національного медичного університету в навчально-практичному центрі «Травматологія».

На невтішній тенденції щодо смертності від травм наголошує Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). У щорічних звітах ВООЗ акцентує увагу на травмах, від яких у світі гине близько 1,6 мільйонів осіб, з них — 300 тисяч працездатних, а 7-8 мільйонів стають інвалідами. За даними Міністерства охорони здоров’я в Україні щорічно від травм гине біля 31-44 тисяч осіб, а в рейтингу смертності від травм отриманих внаслідок шляхово-транспортних пригод, Україна займає 76 місце з 192 країн (поряд — Того, Зімбабве, Марокко і Бутан). Кількість травмованих пасажирів, водіїв і пішоходів зростає. Міжнародний досвід свідчить, що 15-20 % летальних наслідків травми щорічно можна попередити за умов поліпшення надання першої медичної допомоги.

«Метою створення навчально-практичного центру «Травматологія» в Івано-Франківському національному медичному університеті є набуття та практичне відпрацювання студентами навичок з транспортної іммобілізації та тимчасової зупинки кровотечі. Під керівництвом досвідченого викладача кожний студент має можливість неодноразово відпрацювати практичні навички на муляжах та один на одному, — говорить асистент кафедри травматології і ортопедії Уляна Кузь. — Мета наших тренінгів — донести до студентів основні техніки і методи транспортної іммобілізації при пошкодженнях кінцівок та тазу, також навчити їх методам тимчасової зупинки кровотечі сучасними засобами, за допомогою яких вони завжди зможуть надати допомогу і запобігти вторинним травмам. В цьому суть правильного надання первинної медичної допомоги».

«В Україні зростає дорожньо-транспортний травматизм, — продовжує Уляна Кузь. — І коли ви навіть не уявляєте, що могло травмуватись, тоді накладається шина на все тіло, вона знерухомлює всі можливі уражені частини тіла, при яких внутрішня кровотеча може мати летальні наслідки. Сама кровотеча — це найнебезпечніший стан для травмованого. Тому потрібно перетиснути рану, щоб людина не втратила багато крові. Можна використати звичний спосіб шинування, примотати тіло до дошки, гілки, до того, що є під руками. Кінцівка має не рухатись. І саму кінцівку бажано не рухати. Крім того, зараз заборонено вправляти кінцівки, тобто при будь-яких деформаціях залишаємо кінцівку в такому стані».

Перші спроби стандартизувати алгоритми надання медичної допомоги при травмах виникли ще в 70 роках в США. Ініціатором став хірург-ортопед Джеймс Стайнер, який разом з сім’єю зазнав травм внаслідок авіакатастрофи. Спроба надати адекватну допомогу в навіть в найближчій медичній установі була вкрай неефективна, що і примусило Джеймса Стайнера разом з Полом Колікотом розробити алгоритм надання допомоги травмованим під назвою ATLS (Advanced Trauma Life Support), який з часом став стандартом надання допомоги спочатку в США, а потім і в понад 40 країнах світу під назвою ITLS (International Trauma Life Support).

В Україні національні стандарти надання невідкладної допомоги при травмах регламентовані наказом Міністерства охорони здоров’я №34 від 15 січня 2014 року. Серед переліку основних заходів «Уніфікованого клінічного протоколу екстреної медичної допомоги. Політравма», спрямованих на підтримку життя травмованого, важливе місце надається тимчасовій зупинці зовнішньої кровотечі та транспортній іммобілізації.

20171220travma6

Вакуумна шина.

Призначена для іммобілізація верхньої чи нижньої кінцівки. Перевагами цієї шини є швидкість фіксації кінцівки, можливість моделювати її відповідно до конфігурації кінцівки та виду травми, достатня стабільність фіксації створенням вакууму між шарами шини. Після відкачування повітря насосом полімерні кульки всередині, надають жорсткості фіксатору, який знерухомлює пошкоджену кінцівку при її переломі чи вивиху.

20171220travma1

Шина Davis.

Призначена для іммобілізації нижньої кінцівки. Окрім фіксації шина дозволяє створити додаткове витяжіння, для зменшення больового синдрому, відновлення осі та довжини кінцівки, що запобігає додаткову травматизацію магістральних судинних та нервових структур. Ефект ви тяжіння протипоказаний при відкритих переломах.

20171220travma5

Шина KED (Kendrick Extrication Device).

Призначена для одночасної іммобілізації тулуба, тазу чи нижньої кінцівки та щадної евакуації потерпілого з кабіни транспортного засобу без додаткових ушкоджень частин тіла.

20171220travma8

Кровоспинний джгут CAT.

Використовується для тимчасової зупинки зовнішньої кровотечі з ушкоджених судин кінцівок. Можливе застосування для само- або взаємодопомоги.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
4
5
6
7
8
9
10
14
15
18
19
20
22
23
24
25
27
28
29
30
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma