У неділю, 10 грудня, в Івано-Франківську відбувся святковий концерт до 25-річчя відновлення діяльності міського об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Дійство підготували викладачі і студенти осередку «Просвіти» в Івано-Франківському національному медичному університеті.

Концерт, який відбувався в актовому залі Народного дому «Просвіта», відкрила університетська чоловіча хорова капела «Сурма» імені Богдана Волосянка. З вітальним словом до присутніх звернувся голова міського об’єднання «Просвіти», професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Василь Бойко.

«Вітаю усіх з нагоди 149-ї річниці матірної «Просвіти» і 25-ї річниці міського товариства «Просвіта», — мовив Василь Бойко. — 1868, грудень, число шосте, інтелігенція і греко-католицькі священики організували товариство, яке назвали «Просвіта». Воно було започатковане як Товариство української мови і ставило перед собою завдання ділитися освітою і вести роз’яснювальну роботу. 8 грудня прийняли 10 заповідей просвітянина, і одна з них говорить, що «Просвіта» — це найкращий вартовий українського духу. І ти, як член, стань в її рядах! І сьогодні це актуально. Я запрошую всіх вступати в «Просвіту»!»

«Разом з відновленням «Просвіти» відбувалося багато рушійних процесів, — розповідає голова осередку «Просвіти» в ІФНМУ, доцент кафедри мовознавства Марія Гуцол. — «Просвіта», зокрема, мала вплив на вибори міського та обласного голів, займалася освітніми процесами, з думкою «Просвіти» рахувалися і в міністерствах. «Просвіта» і зараз багато знає і може. В нашому університеті діє осередок «Просвіти», і ми реалізуємо чимало проектів, які спрямовані на роботу з нашою молоддю».

На концерт завітав міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який з нагоди ювілею вручив подяки і грамоти активістам організації. Грамоти міського голови, зокрема, отримали професор кафедри загальної хірургії ІФНМУ Степан Геник і ветеран ІФНМУ, доцент Микола Кардащук, голова осередку «Просвіти» в ІФНМУ, доцент Марія Гуцол.

«Ми працюємо не для нагород, а для того, щоб робити добрі справи, а хочеться ще так багато зробити, — говорить професор Степан Геник. — Для розвитку нашого університетського осередку «Просвіти» та й університету загалом має величезне значення наш ректорат. Нещодавно в університеті на кафедрі українознавства відкрилась унікальна кімната-музей «Руської Трійці» За останні роки університет переживає величезний підйом, якого не було за роки існування нашого вишу. І це заслуга нашого ректора, професора Миколи Рожка і всього ректорату і адміністрації університету. Якщо ректор вирішив зробити добру справу, він це зробить, що б не сталось. Це людина слова. Тож ми вдячні йому і всьому ректорату за їхню роботу і допомогу всьому університету».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
16
17
18
19
21
22
23
25
26
28
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma