Днями, 4-6 лютого, студенти другого курсу спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» у супроводі доцента кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання Наталії Голод побували на виробничій практиці в Моршині.

Поїздка в курортне місто відбулась завдяки договору про співпрацю між ІФНМУ та санаторно-курортним комплексом «Моршинкурт». «Ця виробнича практика є унікальною тим, що включає у себе реабілітацію пацієнтів різного профілю: із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчного міхура, жіночої репродуктивної системи, нервової, серцево-судинної, ендокринної та дихальної систем. Також на цій базі проходять реабілітацію учасники АТО, — розповідає Наталія Голод. — Наявність у цьому комплексі надсучасного лікувально-діагностичного центру дозволяє проводити наукову роботу у галузі фізичної терапії та медицини. Зокрема, розробити індивідуальну програму реабілітації для кожного пацієнта, і з точки зору доказової медицини провести аналіз ефективності реабілітаційного втручання».

Нагадаємо, минулого року Івано-Франківський національний медичний університет став одним з перших вишів України, який отримав ліцензію на підготовку фахівців за новою спеціальністю «Фізична терапія, ерготерапія». Нині за цим фахом здобувають освіту 30 студентів другого курсу та 85 першокурсників.

На першій виробничій практиці побувала перша клінічна група другого курсу — дев’ять студентів. В Моршині студенти провели три дні, проживали в санаторії «Дністер». Інші дві групи курсу вирушать туди вже згодом. Ознайомитися з перебігом занять до студентів приїхали декан медичного факультету професор Роман Яцишин та його заступник доцент Тарас Кобрин.

Студенти побували в лікувально-діагностичному центрі, оглянули лабораторії різного профілю, поспілкувалися з пацієнтами та навіть провели їхнє опитування. На другий день група була вже в бальнеологічній лікарні. Велике враження справив окремий поверх на 30 масажних кабінетів, де фахівці-масажисти ведуть боротьбу за здоров’я кожного пацієнта. Третій день був присвячений санаторію «Лаванда» та знайомству з пацієнтами, які проходять реабілітацію після хірургічних втручань.

«Одне з наших правил — випробувати все на собі перед тим, як призначати пацієнтові, — розповідає студентка Романа Маковійчук. — Тому вирішили випробувати на собі якомога більше процедур. Це і питне лікування, і мінеральні, хвойні, хвойно-перлинні, вихрові, циркулярні ванни, підводний душ шарко, аерозоль терапія, аромотерапія. Були і групові заняття в профілакторії Євмінова. Ну і звісно кріосауна. Дехто пробував масажі. Я пробувала і робити, і сама опинялася під руками масажистів, аби порівняти відчуття».

«Я вважаю що спеціаліст нашої галузі повинен вміти все робити, але направляти до спеціалістів, — продовжує студентка. — Його основне завдання – розробка реабілітаційної програми індивідуально для кожного пацієнта. А для того, щоб призначати що не будь пацієнту, ми повинні цим всім добре володіти. Тому така виробнича практика є надзвичайно важливою для нашого навчання».

Студенти приємно вражені високим рівнем професіоналізму медичного колективу та щиро дякують адміністрації комплексу за змістовну наповненість практики, гостинний прийом та комфортні умови проживання.

Зазначимо, що вчора, 7 лютого, на базі кафедри фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання відкрився новий навчально-практичний центр «Фізична терапія, ерготерапія». Тут зібрано найрізноманітніше обладнання, за яким студенти вивчатимуть особливості фізичної терапії. Розповідь про відкриття і фоторепортаж можна переглянути за цим посиланням.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma