Реабілітація на етапі проведення інтенсивної терапії — це новий напрямок комплексного ведення пацієнтів, що активно розвивається протягом останніх декількох років. Доказова медицина демонструє все більше даних, що підтверджують ефективність такої практики.

Комплекс індивідуально розроблених реабілітаційних заходів складається з кількох частин: мобілізація, ерготерапія, кінезіотерапія та позиціонування. Зокрема, ерготерапія призводить до істотного поліпшення результатів після перенесених критичних станів, масивних оперативних втручань, а також у пацієнтів, що тривало перебувають у відділенні реанімації. Це, насамперед, хворі які перенесли тяжкі порушення мозкового кровоплину та черепно-мозкові травми.

Ерготерапія - особлива галузь медицини, яка займається відновленням втрачених рухових навичок.

Основні завдання, які поставлені перед ерготерапевтами:

• виявити у пацієнта порушення, максимально відновити їх або розвинути нові навички, які необхідні йому в повсякденному житті;

• відновити або «навчити» людину втрачених функцій внаслідок хвороби або травми, можливо з використанням спеціальних пристосувань для максимальної адаптації до навколишнього середовища;

• поліпшити якість життя пацієнта, створюючи умови для розвитку і самореалізації людини з обмеженими можливостями.

Дуже важливо, що практичні заняття майбутніх ерготерапевтів будуть забезпечені біля ліжка профільних пацієнтів, а саме нерухомих та малорухомих, з гострими розладами мозкового кровообігу та черепно-мозковими травмами, спинальною травмою.

Зі слів завідувача кафедри, професора Івана Тітова, першочергове завдання — дати реальну змогу студентам власноруч, а не споглядаючи, впевнено і професійно здобувати практичні навики під керівництвом викладача і, таким чином, набути високої практичної професійної компетентності у галузі ерготерапії, а не лише володіти теоретичними знаннями. Для успішного навчання студентів-ерготерапевтів, залучено спеціально підготовлених викладачів – Заслуженого лікаря України асистента Сергія Колосовського та асистента кафедри Василя Москалюка. На перших заняттях студенти показали великий ентузіазм та завзяття.

Всі практичні заняття і надалі будуть проводитися на базі відділень реанімації та інтенсивної терапії, нейрореанімації та палати інтенсивної терапії для хворих з порушенням судинного кровообігу обласної клінічної лікарні. Важливо, що лікуючі лікарі згаданих відділень лікарні очікували початку цієї надзвичайно потрібної для відновлення хворих роботи. Вони виявили велику зацікавленість у співпраці та надають усіляку підтримку для роботи майбутніх ерготерапевтів.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma