До Івано-Франківська з’їхалися медики з усієї України і з-за кордону, щоб обговорити сучасні аспекти діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів. Саме під такою темою відбуваються треті Терапевтичні читання, присвячені пам’яті колишнього ректора ІФНМУ, академіка НАМН України Є.М. Нейка.

Кращі медики України та Європи діляться своїми напрацюваннями. Робота конференції триватиме два дні — в Івано-Франківську та Яремчі. Програма конференції розрахована не тільки медиків вузького профілю, а й на представників первинної ланки — лікарів загальної практики сімейної медицини.

«Ця конференція присвячена терапії і терапевтичній галузі, — розповідає декан медичного факультету ІФНМУ професор Роман Яцишин. — Євген Михайлович себе позиціонував як терапевт. Зараз, на жаль, йде розділ на вузькі спеціальності. Доволі часто люди терапевтичних спеціальностей не розуміють іншу галузь, тобто кардіолог, ревматолог, нефролог, гастроентеролог знають тільки свою частинку, а з приводу іншого радять йти до іншого спеціаліста. Натомість справжній терапевт має розуміти в терапії практично все».

Зранку в перший день конференції на будинку, де мешкав академік Євген Нейко, відкрили меморіальну дошку. Перед початком пленарного засідання присутні переглянули документальний фільм про видатного науковця. Під час своїх виступів учні колишнього ректора ІФНМУ наголошували, що школа терапевтів, заснована ним в Івано-Франківську, успішно розвивається.

«Школа Євгена Михайловича Нейка продовжує наукову роботу, кафедра носить його ім’я, в нашому університеті існує премія його імені для кращого молодого науковця, — розповідає ректор ІФНМУ професор Микола Рожко. — В Євгена Михайловича були дуже багатогранні дослідження. Він займався екологічними проблемами нашої області, патологіями в гірських районах, проблемами йододефіциту та багатьма іншими дослідженнями. Був лауреатом державної премії за розробку відомого препарату Уролесан. Його справа живе і має жити».

Серед гостей — представники європейської медичної науки. З Італії до Івано-Франківська завітав професор Аквільського університету, італійський ревматолог Роберто Чакомелі. «зараз одне з головних завдань для української медицини — дати шанс молодим лікарям знайти професійне стажування за кордоном, — переконаний італійський фахівець. — Вони наберуться нових знань і вмінь і повернуться назад, щоб поділитися набутими навиками».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
8
9
10
14
15
16
17
21
22
23
24
29

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma