У четвер, 27 вересня, працівники кафедри фармації фармацевтичного факультету Івано-Франківського національного медичного університету провели зустріч з учнями 7-11 класів Отинійської ЗОШ І-ІІІ ступенів, що в Коломийському районі.

Розмова була присвячена темі «Ліки навколо нас. Фармацевтичний факультет. Від витоків до сьогодення». Захід підготували та провели кандидати фармацевтичних наук, доценти Марія Мельник, Василь Водославський, асистент Василь Юсипчук та студентка п’ятого курсу 42 групи Юлія Карас.

Юлія Карас розповіла школярам про зародження аптечної справи та фітотерапії у Станіславові, доцент Василь Водославський — про роль вітамінів у житті людини, асистент Василь Юсипчук — про історію і сьогодення фармацевтичного факультету ІФНМУ, а доцент Марія Мельник — про проблему ХХІ століття акне.

Юлія Карас провела цікавий майстер клас з фармакогнозії та представила практичну навичку з фітохімічного аналізу, а саме якісне виявлення біологічно активних речовин у лікарській рослинній сировині. Зацікавлені школярі чекали у немалій черзі біля локації майбутнього провізора та із захопленням спостерігали за тим, як їхнім однокласникам та вчителям студентка проводила реакції ідентифікації та виявляла дубильні речовини, антраценпохідні, флавоноїди, алкалоїди.

Школярам та педагогічному колективу школи було представлено рідкі екстракти трави рути садової, трави княжника альпійського, а також косметичні засоби у вигляді масажної олії під назвою «Міраж», «Переможець», «Релаксація», «Ейфорія» та засобів для зняття макіяжу «Білі ночі», «Афродіта М-6» для різних типів шкіри.

«Екстракти та косметичні олії, а особливо методика їх виготовлення, привертали увагу школярів, — розповідає доцент Василь Водославський. — Діти цікавилися, як правильно їх виготовляти та застосовувати. Кожен бажаючий міг взяти з собою такий подарунок на згадку та спробувати його ефект. Сподіваємося, що ці навики допоможуть їм в подальшому житті».

«Сподіваємось, що такі заходи допоможуть школярам у виборі своєї майбутньої професії і свого життєвого шляху», — зазначила директор школи Наталія Гринів.

«Якщо учні 9-11 класів виявлять бажання стати фармацевтом, ми завжди будемо радо вітати їх в стінах нашого рідного університету, — підсумовують викладачі кафедри фармації. — Висловлюємо вдячність дирекції Отинійської ЗОШ І-ІІІ ступенів та першому проректору нашого університету професору Ганні Ерстенюк за підтримку та сприяння у проведені цієї зустрічі».

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma