Наприкінці минулого тижня на площі Бастіону студенти-медики склали військову присягу. 78 студентів увійшли до п’ятого випуску офіцерів запасу. З новим досвідом і знаннями вони планують продовжити навчання та рятувати людські життя на фронті, якщо прийдеться.

«Цей випуск проходив навчання за новою програмою, були введені нові дисципліни, серед яких медична допомога пораненим на полі бою, переформатовані дисципліни, як приміром, організація забезпечення медичних військ. Вчимося за програмою, затвердженою постановою Кабміну, – розповідає доцент ІФНМУ, полковник медичної служби запасу Любомир Паращук. – Ми розвиваємось і вже цьогоріч будемо готувати військових стоматологів. Маємо великий наплив охочих вчитися саме за цією програмою».

Друзі-одногрупники Дмитро Гетьманець та Андрій Глущук зізнаються, що прийшли на навчання за компанію, проте з чітким розумінням його доцільності. «Наша країна в стані війни і потребує фахівців з військової справи. Саме тому я обрав цю спеціальність», – зазначає Андрій Глущук. – Не просто було поєднувати навчання і воєнку, проте тут є перспективи. Тим паче, жодні знання не бувають зайвими, і нам точно згодиться все, в тому числі і військова тактика».

Найбільш корисними хлопці відзначили практичні заняття з бійцями та військовими медиками, які мали реальний досвід бойових дій на Сході.

Марія Шендарчук каже, що навчання для неї не було складним, проте найважче було стріляти з автоматів. «Бракувало не стільки фізичної підготовленості, скільки відваги», – розповідає дівчина. А надалі Марія планує вступати у Військову медичну академію.

Лікар-інтерн Іван Косович теж зазначає, що воєнно-польові збори були для нього найбільшою цікавістю. А ще – вивчення токсикології і хімічної зброї. «Дуже задоволений цієї підготовкою, – каже Іван. – Знаю дещо про воєнну тактику, медичне забезпечення військ, про хімічну зброю і антидоти. Це актуально сьогодні для Англії та Сирії, але не виключено, що і нам в Україні це згодиться. Оскільки маємо гібридну війну, то всі ці знання можуть знадобитися в будь-яку хвилину».

За словами ректора університету Миколи Рожка, випускники працюватимуть звичайними лікарями, однак за потреби можуть пройти перепідготовку у Військовій медичній академії, щоби працювати у Збройних Силах України за спеціальністю. «Вони вчаться у навчально-практичних центрах, оснащених сучасним медичним обладнанням, вивчають організацію медичної допомоги на етапах бойових дій. Ми створюємо для них відповідні умови», – зазначив ректор Микола Рожко. – Дуже приємно, що у нас є такі свідомі діти».

Міський військовий комісар Ігор Сорокопуд теж подякував випускникам за їх вибір. «Ви як фахівці необхідні для солдатів, – сказав Сорокопуд. – Коли солдат впевнений, що поруч є медик, який може надати кваліфіковану допомогу, – від цього залежить його моральний дух, психологічний стан, виконання завдань і успішна перемога».

На новий навчальний рік на кафедрі медицини катастроф та військової медицини передбачили 25 державних місць. Нагадаємо, у 2015 році ІФНМУ був одним з перших медичних вишів, який розпочав перепідготовку військових медиків за спеціальною програмою.

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma