Про те, чому небезпечний інсульт та як уникнути цієї хвороби? Як розпізнати цю недугу, а в разі необхідності зуміти допомогти близьким  - у розмові  із завідувачкою, професоркою кафедри неврології ІФНМУ Вікторією Гриб.

 Вберегти себе і близьких

Інсульт є лідируючою патологією у неврології. Це удар не тільки в мозок, адже страждає людина в цілому, весь її організм. Також страждає вся сім`я та оточення хворого.
Проблема актуальна як для України, так і для Європи. В середньому в Україні трапляться 297 випадків на 100 тисяч населення,  у в Європі ця цифра сягає двохсот. Кожному варто знати фактори ризику і робити все, щоби уникнути інсульту.

Сигнали важливі

Має місце спадковість, якщо хтось з родичів хворів. Також важливим сигналом може бути вік, - після п’ятдесяти організм послаблюється і варто уважніше ставитись до власного здоров’я. І ще – у більшій групі ризику знаходяться чоловіки, аніж жінки. Якщо говорити про модифіковані причини – це артеріальна гіпертензія. Якщо тиск високий, а людина  його не чує, це вже тривожний сигнал. У такому випадку варто звернутися до лікаря.

І ще - пийте пити багато води, особливо влітку.

Перша допомога
Якщо ви стали свідком ймовірного інсульту, найперше  – викличіть швидку медичну допомогу. Варто вкласти  людину у зручне положення,  на бік, поміряти тиск, якщо є можливість, а якщо є щось в роті – треба неодмінно дістати, щоби людина не вдавилась. Далі – чекати приїзд медиків, адже ще не відомо який це інсульт.


Щоби дізнатися більше про те, як уберегти від інсульту, - пропонуємо прослухати радіопрограму  ТРК «Карпати» за участі завідувачки, професорки кафедри неврології ІФНМУ Вікторії Гриб

 

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
18
20
26
27
28

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma