Наприкінці минулого тижня відбулося відкриття хірургічного відділення Центру стоматології ІФНМУ та кабінету цього відділення для прийому містян. Це спільний проект університету та міської стоматологічної поліклініки. Відтепер тут якісні та безпечні умови для пацієнтів, зручні умови для лікарів та можливість навчання для студентів. У відкритті відділення також взяв участь міський голова Руслан Марцінків.

Професор кафедри стоматології Інституту післядипломної ІФНМУ Микола Рожко зазначає, що приміщення стоматкорпусу університету збудовані ще у 1986 році й потребують час від часу серйозних ремонтних робіт. «Ми провели серйозну реконструкцію, подбали про відповідність вимогам санітарної безпеки і найголовніше, що ми це зробили спільно з керівництвом міста, - зазначив Микола Рожко. – Цей спільний проект з відкриття хірургічного відділення міської стоматполіклініки та хірургічного відділення Центру стоматології медуніверситету - це ще один крок задля покращення медицини міста, умов прийому пацієнтів, підвищення якості навчального процесу, адже тут є і операційні, і навчальні, і фантомні кімнати».

Міський голова Руслан Марцінків додав, що попереду спільно з університетом будуть втілені й інші проекти, адже  в обох сторін є бачення і потреба працювати в тому числі й для жителів міста.

«Сьогодні маємо відокремлення черги пацієнтів від прийому. Це важливо для ефективної організації праці, - зазначає завідувач хірургічного відділення Центру стоматології ІФНМУ Зіновій Яців. - Крім того, тут займатимуться студенти. Наприклад, у фантомному класі вони мають змогу відточити навики руху введення шприца, навики виведення анестетика тощо».

20180502stomat17

Робота у фантомному класі

«Головне в стоматології, щоби не боліло, - говорить  доцент кафедри хірургічної стоматології ІФНМУ Ліля Тарнавська.  - Анестезія якраз забезпечує знеболення, чого і вчимося тут. А після того, як  студенти закріплюють свої знання на фантомі, вони  вже сміливіше  переходять до практики і роботи  з пацієнтами».

У фантомній кімнаті фантом для анестезії видає звуковий сигнал. «Його звучання свідчить про те, що маніпуляція виконана правильно», - коментує викладач Лілія Тарнавська. За словами фахівця, раніше такого у Центрі стоматології не було і на сьогодні  ІФНМУ є чи не єдиним університетом, де  студентам пропонують відшліфувати методику анестезії найперше на фантомі.

20180502stomat09

Невідкладна допомога для «Максима»

Як зазначають викладачі університету, перший досвід надання невідкладної медичної допомоги людині, без попереднього тренування на манекені - це розгубленість, різноманітні помилкові дії і навіть травмування. У навчально-практичному центрі стоматології невідкладних станів студенти якраз працюють з манекеном – відпрацьовують навичку надання невідкладної допомоги. Кажуть, давали лікарську  присягу при вступі, тож  мають вміти врятувати життя пацієнта, чи то на прийомі у стоматолога, чи то на вулиці. А серед причин називають найрізноманітніші:  від втрати свідомості в разі больового шоку в кріслі стоматолога аж до проблем із серцево-судинною системою, з наслідками чого можна перетнутися цілком випадково у середмісті, просто неба.

Третьокурсник-стоматолог Арсен Вітрецький  зумів надати невідкладну допомогу правильно з першого разу. Про успішне проведення маніпуляції сигналізував манекен «Максим».

Підсумуємо, що крім якісного повноцінного навчання студентів, в оновленому хірургічному відділенні Центру стоматології та міської  стоматполіклініки городяни можуть прийти на планові операції, серед яких, приміром, непроста операція з видалення зубів мудрості, амбулаторні операції на щелепно-лицьовій ділянці, видалення доброякісних пухлин, як на шкірі, так і в ротовій порожнині. Також тут вставлять імпланти, нададуть невідкладну допомогу, коли є флегмони, абсцеси, потреба в екстреному видаленні зубів тощо.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma