Два дні, 26-27 квітня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбувається науково-практична конференція з міжнародною участю «Стандарти діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів». Таким поважним заходом своє 25-річчя відзначає кафедра терапії і сімейної медицини післядипломної освіти.

Свою історію кафедра веде з 1993 року, коли в Івано-Франківському медичному інституті відкрили новий факультет інтернатури і на ньому створили кафедру терапії. Поступово кафедра набувала авторитету, і вже у 2003 році наказом МОЗ України її затвердили опорною кафедрою з фаху «Терапія». Окрема гордість кафедри — її клінічні бази. За ініціативи ІФНМУ вперше в Україні лікувальні заклади первинної медико-санітарної допомоги Прикарпаття були затверджені клінічними базами для післядипломної підготовки спеціалістів за фахом «Загальна практика — сімейна медицина». Серед них міські поліклініки №2, №3, №4, Ямницька, Крихівецька, Микитинецька лікарські амбулаторії тощо. На кафедрі працює унікальна науково-дослідна молекулярно-генетична лабораторія.

«Ми відзначаємо 25 років, як наш дорогий університет отримав новий розвиток і почав працювати зовсім по-іншому, отримав нову мету, — говорить завідувач кафедри-ювіляра, професор Любомир Глушко. — Я дуже радий, що сьогодні ми продовжуємо роботу, яка почалась тоді. Дякуємо всім, хто прийшов привітати нашу кафедру і взяти участь у цій конференції. Окреме дякую чудовому колективу нашої кафедри за спільну роботу протягом усіх цих років».

«На конференції ми розглядаємо актуальні питання і проблеми діагностики і лікування захворювань внутрішніх органів, — розповідає професор Сергій Федоров. — Це такі галузі, як кардіологія, гастроентерологія, нефрологія та інші галузі внутрішньої медицини. На конференцію попри науковців з усієї України, які представляють свої дослідження та діляться своїм досвідом, з’їхалися лікарі з усієї області, а також лікарі-інтерни терапевтичних напрямків. Це дуже важливий захід для розвитку терапевтичної галузі Прикарпаття».

Протягом конференції відбуваються майстер-класи з невідкладних станів, а саме базова підтримка життєздатності в дорослих та дітей, докісткове введення ліків в екстрених ситуаціях, зупинка кровотеч в екстрених ситуаціях. В рамках конференції також відбувся науково-практичний симпозіум молодих вчених за участю доповідачів з різних міст України, серед яких Запоріжжя, Ужгород, Полтава, Київ, Чернівці.

Серед гостей конференції — представники медичної рятівничої служби Польщі. Вони провели один з майстер-класів. «Ми дуже тішимося з можливості взяти участь у такій поважній конференції, — говорить координатор служби Шльонського воєводства Клаудіуш Надольни. — Від імені директора нашої служби професора Роберта Галянцковські дякую кафедрі за багаторічну співпрацю».

Грамоти ректорату працівникам кафедри вручила перший проректор ІФНМУ професор Ганна Ерстенюк. «Говорячи про успіхи кафедри, яка є провідною в післядипломній освіті України, ми дякуємо її працівникам за те, що вони писали і пишуть історію кафедри, університету та медицини нашого краю, — каже Ганна Ерстенюк. — Ми не лише підбиваємо підсумки, але й дивимося вперед. Кафедра динамічно розвивається і має хороший кадровий потенціал, чудову матеріальну базу. Від імені ректорату запевняю, що цей розвиток продовжиться і надалі».

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma