У четвер, 18 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбулась цікава прес-конференція. Її головними героями бели не викладачі чи професори, а кращі студенти вишу, які розповіли журналістам про свої успіхи в науковій діяльності, на олімпіадах, творчих конкурсах, спортивних змаганнях тощо.

«Сьогодні ми не сідаємо за стіл поруч з нашими студентами, бо хочемо, щоб вони були головними героями цієї прес-конференції, — розповів журналістам ректор ІФНМУ, професор Микола Рожко. — Це наша гордість, саме для них ми працюємо і розвиваємо університет. Успіхи наших студентів — найголовніша мотивація для роботи всього професорсько-викладацького складу».

Отже, шестеро студентів, які окрім власне навчання мають захоплення у різних сферах життя, розповіли, як вони самореалізовуються у стінах рідної Alma Mater.

20180118pressconf03

Олександр Шваб, студент третього курсу, є спортивної гордістю ІФНМУ. Він перший в історії університету майстер спорту міжнародного класу з гирьового спорту. У своїй скарбничці вже має звання чемпіона України, Європи та навіть світу, і нині є беззаперечним лідером збірної України з гирьового спорту у своїй ваговій категорії.

«Заняття спортом дозволяють мені відволіктися від щоденного навчального навантаження, — розповідає Олександр. — Коли я на тренуванні, то забуваю про все, для мене це своєрідне перезавантаження. Займаюся спортом на кафедрі фізичної реабілітації, ерготерапії та фізичного виховання під керівництвом Заслуженого майстра спорту України Романа Михальчука. У нас створені дуже добрі умови для тренувань, можу сказати про це впевнено, адже знаю, що багато моїх колег гирьовиків з інших міст України тренуються в залах у підвальних приміщеннях, не мають достатньої кількості спортивних снарядів тощо».

20180118pressconf05

Шестикурсник Андрій Піжук розповів про свої успіхи в науковій діяльності. Він зайняв перше місце у 25 Міжнародній студентській конференції в Ягеллонському університеті (Польща), на якій презентував дослідження з порівняльного вивчення дезінтоксикаційних властивостей реосорбілакту та розчину фуллерену С60 при гострому отруєнні диклофенаком натрію в експерименті. Нині він стипендіатом програми «Завтра.UA». Працює над перспективними напрямками, зокрема, його цікавить токсикологія. Він переконаний, що для наукової діяльності, та й для людини загалом, знання іноземних мов відкривають двері і в науку, і у світ.

20180118pressconf06

Другокурсника ІФНМУ Джуду Окейчука зі США вже добре знають в Івано-Франківську. Його часто можна побачити у середмісті з гітарою, а іноді й у вишиванці. Разом зі своїми друзями він створив музичний гурт, і вже встиг завоювати чималу франківську аудиторію зворушливими виступами та щирою любов’ю до всього українського. Цьогоріч він взяв участь і в університетському вертепі, де зіграв роль одного з трьох Східних Царів.

«Мені дуже подобається українська мова, культура, і музика, — говорить Джуда. — Особливо я люблю музику «Океану Ельзи», вона мені дуже близька. Українську мову я вивчив десь за пів року, хоча часом через багатозначність українських слів зі мною бували і курйози. Щодо навчання в університеті, то в Україні воно є важчим, ніж у США, але завдяки цьому студенти отримують більше знань. Мені дуже подобається, як в університеті приймають іноземних студентів. Ми відчуваємо себе дуже комфортно тут. А по закінченні університету я мрію стати педіатром, бо дуже люблю спілкуватися з дітьми».

20180118pressconf07

Студентка третього курсу Христина Лікар родом з Буковини. Символічно, що вона народилася в місті Кіцмань, батьківщині Володимира Івасюка, зараз живе у Вижниці, батьківщині Назарія Яремчука. Вона вже відома в Івано-Франківську завдяки своєму неймовірному голосу. Вона є переможницею Всеукраїнського фестивалю-конкурсу мистецтв судентів-медиків та працівників лікувальних установ України «Ліра Гіппократа – 2017». Також займала призові місця в інших пісенних конкурсах, є учасницею вокального шоу «Голос ІФНМУ». «Мені дуже подобається наш університет, наша навчальна база, і те, як тут ставляться до творчості, — говорить Христина. — Я граю на трьох інструментах, фортепіано, гітара й ударні, а також з чотирьох років займаюся вокалом. Медицина і творчість — це ті дві справи, якими я б хотіла далі займатися».

20180118pressconf08

Наймолодшою учасницею спілкування була Тетяна Лукаш, другокурсниця медичного коледжу ІФНМУ, яка є переможницею обласного етапу конкурсу української мови ім. Петра Яцика. Нині вона готується до участі у всеукраїнському етапі конкурсу, що відбудеться вже в лютому. Допомагає їй викладач коледжу Роксолана Сеньків. Улюблені спеціалізовані предмети Тетяни — фармакологія, анатомія, біологія. «Мене цікавить вивчення лікарських препаратів та їхня дія на організм, — розповідає Тетяна Лукаш. — Навчання у коледжі додає мені впевненості і розуміння, що не все так просто в медицині. Звісно, буває важко, часто доводиться недосипати, щоби вивчити спеціалізовані предмети. Але я мрію і готуюся вступити на держзамовлення до нашого університету, щоб стати фаховим терапевтом. Маю бажання працювати в медицині ще з п’ятого класу школи».

Насамкінець віншували і колядували для журналістів і студентів учасники студентського наукового товариства.

Пн. Вт. Ср. Чт. Пт. Сб. Нд.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
12
15
16
17
18
20
21
24
25
31

ua

virtualnii pac

osvitnii hab

guide

karta

Biblo ban

arnika zyma